Fiyat artışlarının önlenemez yükselişinin de bir sınırı vardı ve bu durum nihayet konut satışlarını tıkamaya başladı. Bu tıkanıklık ilk kez, faiz oranlarından bağımsız olarak, 2005 yılı sonlarında aşırı fiyatlanmış konut projelerinde ortaya çıkmaya başladı.

2006'ın Mayıs ayından itibaren artmaya başlayan faiz oranları, konut satışlarındaki tıkanıklığı arttırmaya devam etti. Ancak, bu süreçte yeri, niteliği ve fiyatı uygun olan projelerin satışlarını sürdürdükleri görüldü. Bu dönemde talep, küçük konutlara yönelmeye başladı. Ancak faiz oranlarındaki yükselmenin devam etmesi, kredili konut satışlarını ve talebi daraltan bir faktör olmayı sürdürdü.

Üç yıllık daralmanın ardından konut kredi faiz oranlarının düşmeye başlaması ile konut satışları yine hız kazanmaya başladı. Konut piyasalarının nasıl gelişeceğinin, nasıl şekillendirileceğinin göstergesi, mevcut durumun gerçekçi olarak saptanmasından geçmektedir.

Niteliksiz, depreme dayanıksız, ruhsatsız konutların yenilenme gereksinimi, ciddi bir konut talebi yaratmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında, ülkemizdeki konut gelişim potansiyelinin ne denli güçlü olduğu açıkça görülecektir.

 Türkiye'de 15 milyonluk hane halkının %68'i,  İstanbul'da da 2,5 milyonluk hane halkının %58'i ev sahibidir. Türkiye genelinde yılda 636.000, İstanbul'da 96.000 çift evleniyor. Bu evliliklerin yaklaşık %90'ı ilk kez yapılıyor.

Türkiye genelinde bir yıl içerisinde ortalama 93.000, İstanbul'da 20.000 çift boşanıyor. Türkiye genelinde yılda 210.000, İstanbul'da 50.000 kişi ölüyor. Bu demektir ki, Türkiye'de konut sektörü ayakta kalmak ve hızını kesmeden etkinliğini sürdürmek zorundadır.

Bu güçlü sektörün, geçici de olsa duraksama geçirmemesi için sektörün bütün oyuncularının, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. Yılda yaklaşık 600.000 konut açığının bulunduğu ve bu konutları alabilme gücüne sahip insanların oranının ancak % 20 olduğu unutmayarak çözümler üretilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.