Kat karşılığı yapılan işlerde Müteahhit ve arsa sahibi inşaat süresince adeta evlendirilir. Emlak Müşaviri ise nikahı kıyar. Bu yüzden emlak müşavirine önemli görevler düşmektedir. Üç beş kuruş para kazanmak uğruna Müteahhit veya arsa sahibini yanlışa düşürmemelidir. Bu tür işlerde yapılan yanlışlıkları çözmek yıllarca sürmekte ve uzun süre Mahkemelerin zamanını almaktadır. Müteahhit inşaat yapacağı arsayı satın almak yerine kat karşılığı almayı tercih eder. Çünkü arsaya vereceği parayla başka bir arsada yeni bir proje yapmayı hedefler veya arsa alacak parası yoktur.

 

 Emlak müşaviri, müteahhidin gücünü ve referanslarını iyi araştırmalı ve ona uygun olabilecek arsaları pazarlamaya çalışmalıdır. Böyle yaparsa Müteahhit ve arsa sahibi arasında çıkabilecek sorunlar baştan önlenmiş olur. Piyasada lüks araç ve takım elbisesinden başka hiçbir sermayesi olmayan Müteahhitlerin de olduğunu unutmayalım.

 

Öte yandan mesleğimiz icabı arsa sahiplerini de doğru bilgilendirmeli, arsalarını doğru oranlarda kat karşılığı vermeleri sağlanmalıdır. Piyasa değerinin üzerinde verilen arsalardaki yapılan yapılarda ciddi su istimaller olmaktadır. Kazıklandığını hisseden Müteahhit zarar etmekten korkarak inşaatında düşük kaliteli malzeme kullanmaktadır. Bu yüzden aç gözlü olmamak, her şeyden önce paylaşmayı bilmek gerekir.

 

Düşük oranla verilen arsalarda ise arsa sahibi zarara uğramaktadır. Burada dengeyi kurmak emlak müşavirinin görevidir. Bu hesapları ve oranları en iyi bilen emlak müşaviridir. İki tarafı da koruyarak orta yolu bulması gerekir.

 

Bu işin en önemli ayaklarından biride kat karşılığı sözleşmesidir. Sözleşme iki tarafı da koruyacak şekilde hukukuna uygun olarak noterde yapılarak tapuya şerh ettirilmelidir. Pazarlık esnasında konuşulan, taahhüt edilen her şey sözleşmeye yazılmalıdır. İnşaatın başlama ve bitim süreleri, teknik şartnameler titizlikle tarafların yüzüne okunarak imza altına alınmalı devamında notere gidilmelidir.

 

En önemli ihtilaf konularından biride Emlak müşavirinin hizmet bedelidir. Hizmet bedeli (Komisyon) işin başında Müteahhit’e söylenmeli, kabul ederse sözleşme yapılarak arsa gösterilmelidir. Hizmet bedeli hesaplaması arsanın satış değeri veya inşaat metre karesi göz önüne alınarak yapılmalıdır.  

  

Doğru oranlarda, hukukuna uygun, iki tarafı da koruyarak yapılan kat karşılığı sözleşmelerinde ihtilaf çıkma oranın çok düşük olduğunu unutmayalım.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72