17-18 Mayıs 2014 tarihlerinde Kadın Partisi Kurucular Kurulu Toplantısı’na davetliydim. Başkan Benal Yazgan; Parti Programı’nı ve Tüzüğü davetlilere ve kuruculara açıkladı.

Bu Parti, kadınlar ve gençlerle  birlikte bir değişim hareketidir. Gittikçe sertleşen, sevgiden hoşgörüden, ülke sorunlarından uzaklaşıp kişiselleştirilerek yapılan, toplumun temel sorunlarını görmezden gelen siyasetin yanlış olduğunu ve artık geldiğimiz noktada kadınların ve gençlerin siyasete ağırlıklarını koymalarının her zamankinden çok daha acil ve zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Kadın Partisi, Türkiye’nin kronik politik rant düzeninin  değişmesi, özgürlükçü, kadınların ve gençlerin ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatın saygın üyeleri haline gelmelerini talep eder. Bunları yaparken de yenilikçi değişimci bir çizgiyi benimser, radikal ve cesurdur. Ülkemizde siyasetin  tüm farklı renklerini demokrasinin içinde kabul etmek ve hangi köken  ve inanıştan olursa olsun tüm yurtaşların barış içinde eşitçe yaşayabileceği bir ülke yaratmak Kadın Partisi’nin en önemli hedeflerinden biridir.

Parti Programı’nda benim dikkatimi çeken başlıklar ise şu şekilde:

-Kadın Partisi, kadınlar ve erkekler arasında “Statü ve Sonuçlarda”  eşitliği sağlayan Parite sistemini savunur.

-Şiddetsiz, güleryüzlü, radikal, mütevazi, tüm toplumu kucaklayan, cezalandırıcı değil çözüm geliştirici,  gönüllülüğe dayalı politika yapar.

-Ülkemizde yaşayan herkesi tüm farklı renkleriyle birlikte kabul eder  ve hangi kökten ve inanıştan olursa olsun  daha adil, daha eşitlikçi, daha özgür,  daha demokrat ve daha müreffeh yaşamalari için siyaset yapar.

-İnsan hakları ve düşünce özgürlüğünü vazgeçilmez bir zemin olarak kabul eder.

-Kadın Partisi siyasi yelpazede özgürlükçü, eşitlikçi kendisinin merkez olarak tanımladığı kendine özgü bir yere sahiptir, diğer hiç bir partiye  benzemez. Klasik parti yapılarına  göre hareket etmeyi kabul etmez, yenilikleri denemek ve uygulamaktan yanadır.

-Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı, şiddet, cinsel taciz ve onur kırıcı  davranışları besleyen toplumsal zihniyet değişikliğini yaratacak farkındalıklar  üzerine poliitikalar üretir.

-Kadın Partisi, kadın ve erkeklerin her konuda eşit hale gelmesi için mücadele eder.  Kadın hareketini, politik kökenlerinden birisi olarak görür. Bu nedenle bireysel yasal haktan hareket eden sosyal güvenlik sistemleri için mücadele eder. Haksızlığın giderilmesi için uygulanacak pozitif ayrımcılıktan yanadır.  

-Kadın Partisi salt kadınlar ve gençlerin sorunları değil tüm ülke  sorunlarına  müdahil olmaları bakımından ülkemizde belki de dünyada tek olan  bir  siyasi  oluşumdur.

-Kadınlar için “Laiklik” konusunun  çok önemli olduğunun altını çizer.

-Herkesin, din veya mezheplerini özgürce açıklayabilmesini savunur ve devletin din eğitiminden, dini etkinliklerin finansmanından ve uygulamasından çekilmesini talep eder.

-Toplumdaki her türlü ayrımcılık, adaletsizlik, yoksulluk, yoksunluk ve hukuksuzluklarla mücadele eder.

-Herkesin bireysel gelişmişliğe  ve toplumsal yaşama katılabilmesi için gereksinim  duyduğu temel eğitimin ücretsiz ve kesintisiz 12 yıl olarak sağlanmasını savunur.

-Kadın Partisi, eğitimde birlikten yanadır,  eğitimde fırsat eşitliği taraftarıdır ve her türlü elitist dışlamaya karşıdır.

-Kadın Partisi, mevcut eğitim  sisteminin terk edilmesi ve yerine  çocukların ideallerine ve kabiliyetlerine uygun okul sisteminin yerleştirilmesi için  uğraş verir.

-Kadın Partisi, çocuk yuvasından, yaşam boyu süreç olarak  öğrenime kadar   bütün kurumsal, maddî  ve kültürel çerçeve şartları,  herkesin kendi  beceri ve  yeteneklerini geliştirebilecek ve kullanabilecek bir biçimde şekillendirilmesini talep  eder.

-Kadın Partisi,  küçük çocuk eğitimine, ücretsiz çocuk yuvalarına ve tam gün   çocuk yuvalarının öğrenim standartlarına daha fazla yatırım talep eder. Bunlar çocukların özellikle kız çocuklarının,  okula başlamadan, törelerden bağımsız eşit öğrenim koşullarını elde etmelerini güvence altına almalıdırlar.

-Tarımda çalışan kadın ve çocukların temel sorunları için mücadele eder.

-Ekoloji, çevre hakkı, doğal yaşam, sulak alanlar, kıyılar, ormanlar ve hayvan haklarında evrensel standartları kabul eder.

-Enerji (ülkenin enerji politikaları, nükleer karşıtlığı, yenilenebilir enerji, büyük barajlara ve termik  santrallara karşı mücadele, petrole alternatifler, enerji verimliliği) konusunda Ar-Ge çalışmalarına destek verir.

-Kadın Partisi yüzde yüz yerli  bir siyasi oluşumdur. Asla kopyaci değildir ve  kendi ülkesi icin her seyi göze alır (ülkeye hizmet dışında bir amacı yoktur).

-Türkiye’de de, insanların daha barışçıl, daha adil, daha ekolojik ve daha sosyal, birlikte yaşamalarını isteyen herkes, yeni partinin oluşumuna omuz vererek katılmaya  davetlidir.

Yolları çok açık olsun, ben de varım...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.