Çekmeköy Mimar Sinan Mahallesi Muhtar adayı Yadigar Aslan’ı yalnız bırakmamak adına Ka.Der Kadıköy Kadınlarla Buluşuyor Projesi kapsamında 21 Kasım Perşembe, Maltepe Belediyesi Kültür Merkezi Serince Salonu’nda düzenlenen toplantıya katıldım.

Bu toplantı Kadın Adayları Destekleme Derneği- Ka.Der Kadıköy Şubesi tarafından başlatılan proje kapsamında düzenlenen ikinci toplantıydı. Toplantının içeriği kadar adı geçen projenin detayı da çok anlamlıydı. Proje; Ka.Der Kadıköy Şube Başkanlığı döneminde Fatma Aytaç tarafından başlatılmış, şimdiki Başkan Zafer Berkol ve Ka.Der Kadıköy Yönetim Kurulu üyeleri tarafından kesintisiz sürdürülüyor. Siyasette eşit temsil sistemini ve fermuar yöntemini (1 kadın 1 erkek) benimseyen Ka.Der Kadıköy bu projeyle; kadınların Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi, İl Genel Meclisi Üyesi ve Muhtar olarak eşit söz sahibi olduğu bir yönetimin kurulması, erkek egemen siyaset yapma anlayışının değiştirilmesi, siyasetin gerçek bir hizmet kurumu haline dönüştürülmesi için 1. Bölgede kadın adayların tanıtımını ve desteklenmesini hedefliyor.

Düzenlenen ikinci toplantıda, bu hedefe uygun olarak siyaset alanında başarı sağlamış 5 kadın muhtar yaptıklarını anlatıp, tecrübelerini aktardılar. Maltepe Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Möröy’ü, Maltepe Küçükyalı Mahallesi Muhtarı Necla Timur’u, Maltepe Altayçeşme Mahallesi Muhtarı Arzu Toker’i, Maltepe Esenkent Mahallesi Muhtarı Sultan Şahin’i ve Heybeliada Muhtarı Aslı Yalap’ı dinlemek büyük bir keyifti. Erkek egemen siyasi kültür içinde erkekleşmeden siyasete vicdanlı kadın dokunuşunu getirmeyi başaran bu 5 kadın sanırım tüm salonu büyüledi.

Muhtarları salonda dinlemeye gelenler arasında Muhtarlık yaptıkları mahallelerin sakinlerinin sayıca fazla olması ise ayrı bir güzellikti. Kadın cinsinden sunulan içten ve karşılıksız hizmetin en kutsal ödülü olan “vefa”ya yapılan bu toplu tanıklık, gelecekte siyaset alanında kadın sayısının artması gerektiğini vurgulayan en somut göstergeydi.

Kavgalı-gürültülü, hırçın ve hırslı, vicdansız ve vefasız, inatçı ve dayatmacı erkek egemen siyaset bu güne dek Türkiye’ye pek bir hayır getirmedi. Ülke genelindeki kadın nüfusun yerel yönetimlerde ancak %1.2 gibi utanılacak bir oranda temsil edilmesi ise eşit temsil açısından çok sorunlu. Kadınların siyasetin her düzeyinde erkekler tarafından temsil edilmesi de kadına ait sorunların siyasette ifade alanı bulamamasından ötürü gayet sıkıntılı.

Tüm bu sorunlu ve sıkıntılı hususların giderilmesi ise yine bizzat kadının kendi elinde. Kendi kız çocukları için idealist bir anne, eşleri için dirayetli bir kadın, kendi çevreleri için rol model, toplum için yararlı bir yurttaş ve siyaset için ise “fark yaratan” olmak o kadar zor olmasa gerek. Biraz teşvik, biraz azim, bir parça idealizm ve çokça da “farkındalık” kadınların siyasette yer almalarını kolaylaştıracak en temel unsurlardır.

Teşvik Ka.Der Kadıköy’den, azim, idealizm ve farkındalık ise kadınlarımızın kendinden. Bu dünya bu kadar kötü kalamaz, bu siyaset bu kadar kirli ve hoyrat devam edemez. Bu ikisi bir gün mutlaka değişecektir. Defalarca denenmiştir, adamlar bu değişimi başaramadılar, başaramıyorlar. O halde, Haydi Kadınlar Siyasete.   

        

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.