Yassıada’daki inşaat denizi de zehirledi

İstanbul’da yaptığı dalış sırasında, birçok canlının öldüğünü gören Eryalçın, ölümlerin inşaattan kaynaklandığını söyledi.

Yassıada’daki inşaat denizi de zehirledi

İstanbul’da yaptığı dalış sırasında, birçok canlının öldüğünü gören Eryalçın, ölümlerin inşaattan kaynaklandığını söyledi.

07 Ocak 2019 Pazartesi 14:05
Yassıada’daki inşaat denizi de zehirledi

İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca ‘Adalar’ olarak anılan Prens Takım Adaları’nda 2015 yılı Ağustos ayında belirledikleri mercan, sünger, pinnalar ve daha birçok deniz canlısının ölümüyle ilgili yaptıkları araştırmayı tamamladı. Eryalçın, uluslararası hakemli, İngiltere Deniz Biyoloji Derneği Dergisi’nde yazdığı bilimsel makalede, bu canlıların çoğunluğunun karasal kökenli çökelti sebebiyle öldüğünü kanıtladıklarını dile getirdi. Ölümlerin ve kirliliğin sebebinin, “silikat” (cam, çimento, tuğla gibi maddelerin bileşiminde yer alan, silisik asidin bazlarla bileşerek oluşturduğu tuz) olduğunu saptadıklarını söyleyen Eryalçın, Marmara Adası’nda da mercan ölümlerinin başladığını ifade etti.

İNŞAAT VE DOLGU KAYNAKLI OLDUĞU BELLİYDİ

Eryalçın, şöyle devam etti: “Daha sonra biz burada çeşitli araştırmalar sürdürdük. Yassıada’daki inşaat, kurbağalı derenin rehabilitasyonu sırasında çamurun dökülmesi etkilemiş olabilir demiştik ve bu konuda haklı olduğumuzu gördük. Çünkü o bölgedeki silikat değerleri Marmara’nın geri kalanından inanılmaz yüksek çıktı. Silikat, denizel ortama sadece karasal kaynaklı olarak girebiliyor. Özellikle Yassıada Bölgesi’ndeki oranlar çok yüksek. Yassıada’daki inşaat ve dolgu faaliyetlerinden kaynaklanan bir durum olduğu besbelliydi. Şu anda da çok az hayatta kalan popülasyon var.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72