Yalnızlığa itilen İMES'te neler oluyor?

Su baskınları ile gündeme gelen ve yalnızlığa itilen İMES Sanayi Sitesi'nin...

Yalnızlığa itilen İMES'te neler oluyor?

Su baskınları ile gündeme gelen ve yalnızlığa itilen İMES Sanayi Sitesi'nin...

28 Haziran 2014 Cumartesi 14:15
Yalnızlığa itilen İMES'te neler oluyor?

Yalnızlığa itilen İMES’te neler oluyor? Yönetim  nerede?

 

Su baskınları ile gündeme gelen ve yalnızlığa itilen İMES Sanayi Sitesi’nin durumu içler acısı. Sorunların nedenini öğrenmek için gittiğimizde hiçbir yetkili sorularımıza cevap vermedi. Biz de konuyu mağdur olan taraftan ele aldık. Mağdur olan esnaf mağduriyetini ve nedenlerini gazetemize anlattı.

Esnaf; ‘1971 yılında büyük bir proje olarak kurulan İMES Sanayi Sitesi şu günlerde yalnızlığa itilmiş durumda. Ümraniye Esenşehir Mahallesi sınırları içerisinde olan İMES Sanayi Sitesi, Esenşehir’e yeni kurulan birçok sitenin arasında kaldı. İMES Sanayi Sitesi’nin ve çevre mahallenin alt yapısının, kurulduğu zamana göre yapılması ve şu an hem İMES Sanayi Sitesi’nin hem de çevre mahallenin gün geçtikçe büyümesi son yağmurlarda İMES Sanayi Sitesi’nin su altında kalmasına neden oldu.

Kurulduğu zaman çevresinde birkaç gecekondudan başka hiçbir şey olmayan İMES Sanayi Sitesi’nin şu an etrafı büyük firmaların yaptığı konutlarla kaplı. İMES Sanayi Sitesi’nin bir yanında kendi tarafında dere istemeyen Ağaoğlu diğer yanında da var olan dere yatağını kapatmaya çalışarak kendilerine bambaşka bir dere yapmaya çalışan Sur Yapı ve İdealist Kent var.

""

İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar’ın, mağdur olan esnafın sorunlarını çözmesi beklerinken ortalıkta görünmemesi tepkilere neden oluyor.

Dere yatağına yerleşim yapmak ne kadar sağlıklı

İMES ve OSB kendi sınırları içerisindeki alana su baskınlarını önlemek için yeterli olmasa da birtakım önlemler almış. Örneğin kendi sınırları içerisinde olan dereyi açık menfez konumunda yapmış ama Ümraniye Belediyesi sınırları içerisinde kalan derenin devamı ise içi doldurularak kapatılmış ve yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmış. Dere yatağının zeminlerinin çok sağlam olmadığı herkes tarafından bilinir. Büyük firmaların konut inşa ettiği bu dere yatağı etrafında çevre düzenlemesi yapılarak ve bu düzenleme yapılırken de çevredeki mahalle ve İMES Sanayi Sitesi biraz göz ardı edilerek yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlandı.

""

Dere yatağının üzerindeki okulun yeri ne kadar doğru

Dere yatağının üzerinde büyük firmaların yaptığı konutların yanı sıra bir de okul bulunmakta. Tam dere yatağının kenarında bulunan, 2 milyon 485 bin 700 TL bedelle ihale edilen ve 25 Aralık 2012 tarihinde tamamlanarak hizmete giren Esenşehir İlköğretim Okulu da yağmurdan etkilenerek su baskınına maruz kaldı. Edindiğimiz bilgilere göre okul açıldığı zaman çocuklar için tehlike arz eden dere yatağının içerisi kumla doldurularak üzeri kapatılmış. İMES Sanayi Sitesi’nin giderinin bağlı olduğu Esenşehir İlköğretim Okulu’nun önünde bulunan açık kanal hattı derenin içerisi kumla doldurularak üzerinin kapatılması ve giderin küçük büzlerle bacalara bağlanması İMES Sanayi Sitesi esnafının şu an kan ağlamasına sebep oldu. Dere yatağının açık olması çocuklar için tehlikeli, kapalı olması da İMES Sanayi Sitesi ve çevre mahalle için tehlikeli’ diyor.

""

Esnaf hem İMES yönetiminden hem de OSB’den şikâyetçi

İMES Sanayi Sitesi’ni su bastığı zaman oraya gidip esnafın ne kadar mağdur olduğunu gördük. Bu mağduriyeti gazetemize taşıdık. O gün esnaf, hiçbir önlem almayan ve su bastığı zaman yanlarında olmayan İMES Sanayi Sitesi yönetimini ve dere yatağı üzerinde konut yapılmasına müsaade eden Ümraniye Belediyesi’nden şikâyetçi oldu. Yine görüştüğümüz İMES Sanayi Sitesi esnafının şikâyetleri şu şekilde:  Maddi ve manevi çok fazla zarar gördüklerini söyleyen EMK Sıcak Dövme Yetkilisi Remzi Temel, “İMES’i su basmasında herkesin suçu var. İMES Yönetimi hiçbir önlem almadığı için suçlu. Dere yatağı üzerine konut yapılmasına izin verenler de suçlu. Biz üst üste iki su baskını yaşadık. Zararımız hem maddi hem manevi çok fazla. Su baskınlarından itibaren iş yapamıyoruz hala baskının izlerini gidermeye çalışıyoruz. Zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz ama karşımızda derdimizi anlatacağımız bir muhatap bulamıyoruz. OSB ve İMES yetkilileri bizimle görüşmüyor. Ümraniye Belediyesi ise telefonda başından atıyor. Kime derdimizi anlatıp, kimden çözüm bekleyeceğiz” dedi.

İMES Sanayi Sitesi kurulduğu andan itibaren İMES’te olduklarını ifade eden Çağrı Çalışkan da şöyle konuştu: “Biz ilk su baskınında yaşadığımız sıkıntılardan sonra kendi çabalarımızla dükkânımız için önlem almaya çalıştık. Çelikten bir set yapıp dış cepheyi tamamen kapattık ama ikinci baskında o da bir işe yaramadı. Zararımız çok fazla. İş kaybımız ve güven kaybımız var. Biz iş yaptığımız insanlara İMES’i su bastı diyemiyoruz bizi merdiven altı küçük bir dükkân sanmasınlar, diye. İMES’i su basmasının tek nedeni ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ politikasının güdülmesi. Yönetim istese ikinci su baskınını önleyebilirdi. Dere sadece bizim tarafta ve biraz ilerimizde var ne kadar ilginç dimi bu derenin sadece bizim tarafta olması. Sorunun giderilmesi için derenin her iki yönlü ıslah edilmesi gerekiyor.”

1986’dan itibaren İMES Sanayi Sitesi’nde olan Karadeniz Yay Sanayi Sistemleri Yöneticisi Ali Karadeniz de, yaptığı açıklamada, “Daha öncesinde hiç böyle bir baskın yaşamadık. Su baskınlarının olma sebebi kimi şirketlerin derenin üzerini kapatmalarıdır. Büyük firmalar kendi konutlarının çevre düzenlemesi için deremizin üzerini kapatıp kendilerine yol yaparak oraya 200’lük küçük bir pimaj koydular.  O küçük pimajlar, gelen su debisi karşısında yetmeyince su geri bastı. Büyük firmaların dereyi kapattığından su basana kadar de haberimiz yoktu. OSB ve İMES yetkililerinden sorunumuzu anlatmak için hiçbir yetkili bulamıyoruz.  Ben zannetmiyorum bizim zararımızı karşılayacaklarını zarar karşılamak gibi bir düşünceleri olsa gelip, buraya bizimle konuşurlar” dedi.

""

Gökhan Isı Sistemleri Yöneticisi Tahsin Gölbaşı da yaşadıkları su baskınını şu şekilde anlattı: “Biz 2000 yılından itibaren İMES Sanayi Sitesi’ndeyiz.  Daha önce de oluyordu ama hiç birisi bu kadar çok zarar vermiyordu. Su baskınlarının olma sebebi ihmalsizlik. İMES, çok ihmal edildi. Su baskınlarından sonra İMES yönetiminden bir tane yetkili bile gelip de ‘nasılsınız, hasarınız nedir, durumunuz nedir’ diye sormadı. Bir tek İMES İnşaat Birim Başkanı Nazım Metin Bey gelip, bizimle ilgilendi. Su bastığı zaman yanımızda oldu, bizi sudan traktörlerle çıkardı. Su baskınından itibaren 15-20 gündür hiçbir iş yapamadık çünkü motorlarımız yandı.  Çok fazla maddi hasarın yanı sıra iş kaybımız da var. Biz zararımızın karşılanmasını istiyoruz.” 

Bu açıklamalardan sonra, İMES Sanayi Sitesi Yönetimi ve OSB Yönetimi’ne su baskınları ile ilgili bilgi almak, aldıkları önlemleri ve bundan sonra yapacakları çalışmaları öğrenmek istediğimizi söylediğimizde bizi kapıdan çevirdiler. Yönetimden bilgi almak için karşımızda hiçbir muhatap bulamadık.

 

""

""

""

Son Güncelleme: 28.06.2014 14:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72