Üsküdar'da sucuk denetimi

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, et ürünlerinde yeni döneme ...

Üsküdar'da sucuk denetimi

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, et ürünlerinde yeni döneme ...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
 Üsküdar'da sucuk denetimi

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, et ürünlerinde yeni döneme denetimlerle başladı. Uygunsuzluk tespit edilen bazı işyerlerine para cezası uygulandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı, 3 ay önce Resmi Gazete'de yayımlanan, "Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği" bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği tebliğ ile birçok değişiklik yapıldı. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, konuyla ilgili denetimler gerçekleştirdi. Üsküdar'da bulunan birçok işyerine giren denetim ekipleri, yeni yürürlüğe giren tebliğin uygulanmasının denetiminin yanı sıra genel denetimler de gerçekleştirdi. Yeni mevzuata uygun olmayan ya da başka eksikleri bulunan bazı iş yerlerine para cezası uygulandı.
Denetimler sonrasında gazetecilere bilgi veren İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Denetim Birim Sorumlusu Azmi Yüksel 3 ay evvel yayımlanan tebliğ ile Türkiye'de bazı şeylerin değiştiğini ifade ederek "Bunların başında karışım et ürünlerinin hazırlanıp tüketime sunulması, bazı etiket bilgilerinin düzenlenmesi, bazı ürünlere soya katılması gibi bir takım yeni düzenlemeler yapıldı. Bugün yürürlüğe giren tebliğle birlikte İstanbul iline bağlı 39 ilçe müdürlüğümüzde 500'den fazla gıda kontrol görevlimizle beraber, gıda işletmecisi olarak satış yerlerinde faaliyet gösteren işletmelerin resmi kontrollerini yapıyoruz. Bu süreçte yeni düzenlemelere işletmelerin uyum gösterip göstermediği kontrol ediliyor. Bugün yürürlüğe giren mevzuata uygun olamayan hem üretim yerlerine, hem de satış yerlerine 12 bin 800 lira idari para cezası uyguluyoruz ve ürünlere de el koyuyoruz" dedi.
Yapılan denetimlerde bazı olumsuzlukları olan iş yerlerine idari para cezası uyguladıklarını dile getiren Yüksel, vatandaşları yeni mevzuatla ilgili olarak bilgilendirerek, "Sucuk örnek verilecek olursa, etiketlerin üzerinde sadece ?sucuk' ifadesi yer almayacak. Fermente sucuk ve Isıl işlem görmüş sucuk şeklinde iki ayrı üretimi bulunan sucuk ürünlerinde bu ifadelerin geçmesi gerekiyor. İçerik bilgilerinde neler olduğunun yer alması gerekiyor. Ayrıca Soya ve türevleri köfte, döner ve fermente et ürünlerine katılamayacak. Kırmızı et ürünlerine, kanatlı et ürünlerinin katılması da artık mümkün değil. Ayrıca ürünlerin üzerinde yer alan, mesela ?%100 Dana' ibaresi de artık yer alamayacak. Çünkü hiçbir ürünün ?%100' olma ihtimali yok" şeklinde konuştu.

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72