Üsküdar'da ilk kepçe vuruldu

Üsküdar'da ilk kepçe vuruldu

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Üsküdar'da ilk kepçe vuruldu
Türkiye'nin fotoğrafını değiştirme hedefiyle aralıksız devam eden Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında Üsküdar'da depreme dayanıksız binaların yıkım işlemlerine Acıbadem'de başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıyan yapıların belirlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu kapsamda Üsküdar'daki, birinci derece deprem bölgesinde olan toplamda 1240 metrekarelik alanda 13 bağımsız bölüm içeren 6 katlı riskli binanın yıkım törenine katıldı.

‘İstanbul'da Kentsel Dönüşüm için gönüllülük ilkesiyle başvuran ilk bina'nın yıkılması törenine ayrıca, TBMM Çevre Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız ve yıkımı yapılan binanın yöneticisi Selma Erkin ile vatandaşlar da katıldı.

Riskli bina yıkım töreninde bir konuşma yapan Erdoğan Bayraktar, “Kentsel dönüşüm seferberliğimizi şimdi de Üsküdar'da sürdürüyoruz. Lisans verilen kuruluşlar tarafından yapılan başvurular üzerine 17 ilde risk tespiti gerçekleştirilen binalardan 327 tanesinin riskli bina olduğunu belirledik. Bu binaların 277 tanesi İstanbul'dadır. Seferberliğimizde riskli olduğu tespit edilen, mühendislik hizmeti almamış ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yerine; çevreye uyumlu, enerjiyi savurmayan, estetik özellikler taşıyan sağlam binalar yapacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan Bayraktar, halen sürdürülmekte olan dönüşümün özel sektör ve vatandaş eksenli olacağını belirtirken, “Özellikle belediyelerimiz kanalıyla dönüşümü yürüteceğiz. Belediyeler nerede gönüllülüğü yakalamışsa, nereyi hazır etmişlerse, siyasi ayrım gözetmeksizin bu projeyi Türkiye'ye dalga dalga yayacağız. Bakanlık olarak kentsel dönüşümü büyük bir vazife olarak görüyoruz” dedi.

""

Bakan Bayraktar'ın ardından söz alan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, kentsel dönüşümü bekleyen 6,5 milyon bina olduğunu belirterek bina sahiplerinin kendi istekleri ve başvuruları doğrultusunda gerçekleştirilen yıkım işleminin önemine değindi. Kaya “ Bize göre asıl dönüşüm, bina sakinlerinin kendi gönül rızalarıyla gerçekleştiği için asıl şimdi başlamıştır” dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise yaptığı konuşmada, Acıbadem'de yıkımı yapılan binanın İstanbul'da bireysel başvuru niteliğinde bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek Üsküdar'da dönüşümün ilk kepçesini vurmaktan büyük mutluluk taşıdıklarını belirtti. Bu yıkım işleminin kendileri için büyük anlam ifade ettiğini belirten Mustafa Kara, şimdilik ilçe genelinde vatandaşların başvurusu üzerine yıkım işlemi yapılacak olan 17 binanın daha bulunduğunu söyledi. Üsküdar Belediye Başkanı Kara ayrıca kendileri açısından yıkım işlemlerinin vatandaşların gönüllülük ilkesi dâhilinde yapılmasının büyük önem ifade ettiğinin de altını çizdi.

""

Konuşmaların ardından 1970 yılında yapılan ve 13 daireden oluşan binanın yıkım törenine geçildi. Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan bina alınan yoğun güvenlik önlemleri sonrası kepçe yardımıyla yaklaşık olarak 1 saatte yıkıldı. Yıkımı yapılan Kalelioğlu apartmanı 10 aylık bir süreç içerisinde yeniden yapılarak hak sahiplerine teslim edilecek.
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72