'Türkiye balıkları güvenilir'

Marmara Denizi'nden avlanan 11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısına...

'Türkiye balıkları güvenilir'

Marmara Denizi'nden avlanan 11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısına...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
'Türkiye balıkları güvenilir'
Marmara Denizi'nden avlanan 11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısına rastlandığı iddialarına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sonra bir tepki de Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan'dan geldi.
Türkiye'de denizlerde avlanan balıklarda ve yetiştiricilik yoluyla üretilen balıklarda ağır metal analizlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli yapıldığına dikkat çeken Kızıltan, “Bu balıklar sürekli analiz ediliyor, bugüne kadar hiçbir olumsuz sonuç çıkmadı. Kalıntı ve ağır metal konusu en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu. Yediğimiz tüm gıdalarda, hatta soluduğumuz havada bile eser miktarda olabilecek bir durum ama bunu sansasyon yaratmak için kullanmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Türk balıklarının lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle tüm dünyada tercih edildiğini anlatan Kızıltan, Türkiye'nin su ürünleri ihracatının 2012 yılında 80 bin ton karşılığı 467 milyon 186 bin dolara ulaştığını, Norveç'ten sonra Türkiye'nin ikinci ihracatçı ülke konumuna yükseldiğini, ihracatta Avrupa Birliği'nin payının ise yüzde 67 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Balığın Omega 3 deposu olduğunu, bu sayede sağlığımızı korumamıza yardımcı olduğunu söyleyen Kızıltan, şöyle konuştu:

“Balık; kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir. Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder. Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler. Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır. Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir. Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Türkiye'de 8 kilogram seviyesinde olan balık tüketiminin ‘Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık' sloganıyla dünya ortalaması olan 15 kilograma çıkmasını arzuluyoruz.”
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3