Somali'de çocuk mezarlıkları günden güne büyüyor

Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ve İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri...

Somali'de çocuk mezarlıkları günden güne büyüyor

Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ve İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Somali'de çocuk mezarlıkları günden güne büyüyor

Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ve İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, açlık ve kuraklığın yaşandığı Somali'den kaçarak Kenya'daki kamplara sığınan insanlara yönelik acil yardım çalışmalarını sürdürüyor. Dadaab Mülteci Kampı'na sığınan insanları sağlık taramasından geçiren AID ekipleri, ölümle pençeleşen çocukları hayata döndürmeye çalışıyor. Ekipler günde 150 ila 200 arası Somaliliyi sağlık taramasından geçiriyor.
Uluslararası Doktorlar Birliği, Kenya'da bulunan ve dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab Mülteci Kampı'nda yürüttüğü sağlık çalışmalarını zor koşullara rağmen devam ettiriyor. AID üyesi Doktor Yaşar Soner, bölgedeki sağlık sorunlarının temel nedeninin temiz su ve yiyecek eksikliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesiyle birlikte sağlık sorunlarının asgariye ineceğini vurguladı.
Kuraklığın en çok hissedildiği Somali'nin güney bölgelerinden kaçarak Kenya sınırındaki kamplara sığınan yüz binlerce insan açlık nedeniyle ölümle burun buruna yaşıyor. Bölgeye yönelik yardım çalışmalarının yetersizliği nedeniyle salgın hastalıkların baş gösterdiği ve çocuk ölümlerinin arttığı haberleri geliyor. 9 kişilik ekibiyle kamplardaki sağlık sorunlarıyla mücadele eden Uluslararası Doktorlar Birliği, günlük ortalama 150 ila 200 arası Somalili hastayı muayene ediyor.
Bölgede yürütülen çalışmalara katılan Doktor Yaşar Soner, "Temizlik sorunu nedeniyle insanlar çok kolay hasta oluyorlar. Şu anda burada enfeksiyon hastalıkları artmış durumda. Çocukların büyük çoğunluğunda grip başlangıç aşamasında. Bizim için basit olarak yorumlanabilecek hastalıklar bu bölgelerde ölümcül olabiliyor. Çünkü yetersiz ve sağlıksız beslenmeden ötürü çocukların bağışıklık sistemleri gelişmiyor. Elimizden geldiğince tedavi etmeye çalışıyoruz, ancak hiçbir şekilde yeterli değil" açıklamasında
bulundu.
Doktor Soner sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geldiğimizden bu yana, kamplara son gelen insanları tedavi ediyoruz. Ağırlıklı olarak çocuklarla ilgileniyoruz. Doktor Tayyibe Hanım kadın hastalarla ilgileniyor. Günde ortalama 150 hastayı sağlık taramasından geçiriyoruz."
Kamp civarındaki yolların çocuk mezarlıklarıyla dolu olduğunu ifade eden Doktor Soner: "Çocuk mezarlıklarının önünden geçiyoruz, mezarlıkların günden güne büyüdüğünü görüyoruz. Aileler çocuklarını getirip kendi elleriyle gömüyorlar" dedi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72