“Soma'da Yaşanan Kader Değil”

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos,...

“Soma'da Yaşanan Kader Değil”

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos,...

16 Mayıs 2014 Cuma 14:46
“Soma'da Yaşanan Kader Değil”

Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Mavrikos: “Soma’da Yaşanan Kader Değil”

 

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Soma’da yaşanan maden kazasının kader olmadığını söyledi.

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından WFTU tarafından oluşturulan 4 kişilik sendika heyeti İstanbul'a geldi. Heyette yer alan WFTU Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, DİSK Genel Merkezi’nde, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya WFTU Genel Serketeri Mavrikos’un yanısıra, WFTU Genel Sekreter Yardımcısı Valentin Pacho, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve sendika üyeleri katıldı.

Arzu Çerkezoğlu, Soma’da meydana gelen maden kazasında sorumluların hala cezalandırılmadığını ifade ederken, maden kazasında yaşananların bir işçi cinayeti olduğunu savundu. Çerkezoğlu, “Orada yaşanan katliamdır. Bunun nedeni ise özelleştirme politikalarıdır. Soma madeni kamulaştırıldıktan sonra ölümler artmıştır. Daha madende kaç kişinin olduğunu bile bilmeyen patron medyanın karşısına çıkarak açıklama yapıyor. Dün bu nedenle ülkenin birçok yerinde iş bırakma eylemeleri yaptık” dedi.

WFTU Gelen Sekreteri Yorgos Mavrikos ise yaşanan kazanın kader olmadığını ifade ederek, sorumluların takipçisi olacaklarını kaydetti.

Mavrikos, “Biz, 120’den fazla ülkede üyesi bulunan 80 milyon işçiyi temsil ediyoruz. Soma’da işlenen suç nedeniyle çok üzgünüz, aile bireylerimize karşı işlenen bu suçtan dolayı çok üzgünüz. Burada bulunmamızın öncelikli nedeni, hayatını kaybeden arkadaşlarımıza taziye mesajlarımızı iletmektir. Türkiye Başbakanı, bu olaylar için ‘Allah’ın yazgısıdır’ dedi. Bu fikre kesinlikle katılmıyoruz, dünyadaki herkes bunun kader olmadığını biliyor. Bu suçun nedenlerini biliyor. Bu suç kapitalizmin kar hırsı nedeniyle işlenmiştir. Bu yaşananlar Allah’ın yazgısı değil, bu işin sorumluları patronlardır. Yine hükümet ve hükümet yetkilileri gerçeği gizlemeye çalışıyorlar. Bu noktada işçilere ve sendikalara düşen görev gerçeği topluma aktarmaktır. Ben 10 yıldır bu görevi yapıyorum ve 70’den fazla ülke dolaştım. Onlarca iş kazasında inceleme yaptım. Ama hiçbir ülke başbakanın ‘bu kaderdir, bu işin fıtratında var’ dediğini duymadım. Şu anda ilk hedefimiz, konuyu uluslararası kurumların gündemine getirmektir. Konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 16.05.2014 14:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72