Şile'de maden ocağına tepki

Şile Kömürlük Köyü'ne kurulması planlanan maden ocağı için köy halkını...

Şile'de maden ocağına tepki

Şile Kömürlük Köyü'ne kurulması planlanan maden ocağı için köy halkını...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Şile'de maden ocağına tepki

Şile Kömürlük Köyü'ne kurulması planlanan maden ocağı için köy halkını ikna etmeye çalışan şirket yetkilileri sert tepkiyle karşılaştı. Muhtar İsmail Ayar, "Bu ocak kurulursa köyü terk ederim" dedi.

 

Şile Kömürlük Köyü'nde bir maden şirketi tarafından kurulması planlanan kalker maden ocağının kurulması çalışmaları kapsamında köy sakinlerine bilgi vermek için toplantı düzenlendi. Şirket yetkilileri ve DSİ İstanbul Bölge Müdürlüğü ve İl Çevre Müdürlüğü gibi yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda köylü bilgilendirildi ancak toplantı sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

 

""

Kurulması planlanan ocağın, köy yerleşim alanına yakın olması nedeniyle köye bir başka köy sınırında bulunan ve  üç km uzakta bulunan bir taş ocağının çevreye verdiği zarar ve ses kirliliği örnek gösterildi. Toplantıda köy kahvesinde asılı bulunan imar planı üzerinde bir örnek veren köy sakini, "İSKİ yeni yapılan imar planında köylüye çivi dahi çaktırmıyor. Dere kenarına kıyı olan hiçbir yere izin yok. Şimdi nasıl oluyor da bu işletme için izin verilme konusu gündeme geliyor?" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Şirket yetkilisinin, açıklamaları sırasında alanda toz riskinin asla olmayacağını söylemesine de sert tepki geldi. Köy sakini bir vatandaş, "Nasıl oluyor da toz olmuyor" diyerek köye yakın alanda bulunan ocaklardan örnekler verdi. Toplantıda hazır bulunan Şile çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Jeolog Nabi Evren ise coğrafyada esen rüzgarların genelde poyraz rüzgarı olduğunu ve arazinin konumu gereği de bu köyün tozdan zarar göreceğini dile getirdi.

 

TURÇEK temsilcisi İsmail Yılmaz ise, "Bölgede bu güne kadar kurulan ocaklar, pembe vaatler ile her şeyin güzel olacağı vaadi ile yapıldı. Bugün de böyle. Peki soruyorum hangi ocak veya benzeri işletme çevreye doğaya zarar vermedi? Bugün burada anlatılan sözde önlemler yapılacaksa bu şirket nasıl para kazanacak? Ben, bu boş sözlere kesinlikle katılmıyorum" dedi. Ayrıca yaşlı bir köy sakini ise, "Burada sen para kazanacaksın benim sağlığımı sen düşünmüyorsan ben sana nasıl inanıp da burada olmana rıza vereyim" dedi ve toplantıyı terk ederek tepkisini dile getirdi.  

 

Kömürlük Köyü Muhtarı İsmail Ayar ise, "Köyde bir işletmenin olmasını kim istemez. Ancak insan sağlığına ve çevreye vereceği zarar nedeniyle kesinlik kabul etmiyoruz. Ayrıca onca müracaat yapılmadan önce neden köylüye sorulmaz? Bakın açık söylüyorum. Bu tesis burada olursa ve zarar verecekse ben köyü terk ederim" diyerek tepkisini dile getirdi. Toplantıya katılan yetkililer ise, "Olumlu ve olumsuz ön görüşleri almak ve gerekli mercilere ulaştırmak, olumsuz sonuç çıkarsa burada bu çalışma olmaz" diyerek köy halkına moral verdiler. Haber: Nurcan KIRCALI

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72