Selçuk TOKİ'nin konut projelerine ateş püskürdü!

Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mürsel Selçuk, Ataköy'de TOKİ, Çevre ve...

Selçuk TOKİ'nin konut projelerine ateş püskürdü!

Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mürsel Selçuk, Ataköy'de TOKİ, Çevre ve...

28 Haziran 2014 Cumartesi 13:54
Selçuk TOKİ'nin  konut projelerine ateş püskürdü!

Mürsel Selçuk, Bakırköy’deki TOKİ’nin  konut projelerine ateş püskürdü!

 

Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mürsel Selçuk, Ataköy’de TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile yapılması planlanan konut projelerine ateş püskürdü.  Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Selçuk, “Kimi müteahhitler, satın aldıkları apartman katlarına çürük raporu alarak binalara yıkım kararı çıkartıyorlar” dedi.

İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında görülen çarpık yapılaşma vatandaşları hayli tedirgin ediyor… Bu yapılaşmanın çokça görüldüğü yerlerden biri de Bakırköy İlçesi. Buradaki durumu izlemek ve açıklığa kavuşturmak amacıyla ziyaret ettiğimiz Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mürsel Selçuk, Ataköy’de TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile yapılması planlanan konut projelerine ateş püskürdü.

Bilindiği gibi Ataköy’de ilk olarak 1997 yılında turizm alanı olarak imar planlarında yer alan arsalar daha sonra mevzuat değişikliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konut alanı olarak değerlendirilince sivil toplum örgütleri ve vatandaş tarafından tepki ile karşılandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkemenin iptal kararı vermesine rağmen konut inşaatına devam etmesi ve bu da yetmiyormuş gibi vatandaşa bu inşaatın devam ettiği bilgisini vermemesi Bakırköylüleri isyan ettirdi.

Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mürsel Selçuk, konu ile ilgili olarak gazetemiz Flashaber’e ilginç açıklamalarda bulundu. Selçuk, “Konut projesini ve projenin yapım aşaması halinde olduğunu broşürlerden öğrendik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşı aldattı” dedi.

“Önce satın alınıyor, ardından imar planları değiştiriliyor”

Mürsel Selçuk yaptığı açıklamada;  “Ataköy sahilinde inşaat yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için İstanbul İdare Mahkemesi'nde açılan davaya verilen durdurma kararının ardından inşaatın yapımına gizlice ve alelacele devam edildiğini, reklam broşürleri sayesinde öğrendik. Burası mahkeme kararının ardından durdurulmadı ve kaçak konut yapımına dönüştü. Bakırköy Belediyesi bir an önce duruma el koymalı. Bu bölgedeki araziler imar planı değişikliği yapılmadan önce iktidara yakın çevrelere satılıyor ardından imar planları değiştirilerek satılan arsaların değerleri yükseltiliyor” dedi.

""

“Bakırköy Belediyesi’nin icraatlarını görmek istiyoruz”

Selçuk, açıklamasının devamında,”Ataköy’deki eski Sümerbank’ın bulunduğu arazi 50 milyon dolara satıldı. Sonrasında değiştirilen imar planları ile birlikte arazinin değeri yükseldi. Burada Bizans kalıntıları vardı. Değerinin çok altında bir rakama birilerine peşkeş çekildi. Mahkemeye başvurup buradaki konut yapımını hukuki yollarla durdurmaya çalışacağız” dedi.

Bir önceki Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’den yeterli desteğin alınamadığını söyleyen Selçuk, yeni Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun iyi niyetli birisi olduğuna inandığını, ancak herhangi bir icraat görmeden Belediyenin kaçak yapımları durdurmasını düşünmenin aşırı iyimserlik olacağını düşünüyor.

Deprem alanları lağvedilip ‘külliye’ye dönüştürülüyor”

Bakırköy-Ataköy hattındaki dev arazinin milyarlarca dolarlık bir rant içerdiğini söyleyen Mürsel Selçuk Ataköy’deki diğer çalışmalar hakkında da ilginç bilgiler verdi.

Selçuk, “Ataköy’deki diğer bir sorunumuz ise; Ayamama Deresi çevresindeki deprem kaçış alanlarının lağvedilerek külliye yapımına hız verilmesi. Pek çok değerli alanlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yok ediliyor. Bir süre sonra bu döngü İstanbul’u kasıp kavuracak gibi görünüyor. Amacın; fakir vatandaşın İstanbul’un dışına itilerek İstanbul’u zengin kişilere bırakmak olduğu alenen ortada.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru da gündemde

Sivil toplum örgütleri buralardaki çalışmalarla ilgili vatandaşa bilgi veriyor. Vatandaşlar ise mahkemelere başvurularda bulunuyor. İnsanlarımız buradaki yıkımlara ve konut inşaatlarına karşı sessiz kalmayacaklarını söylüyor. Sanırım iç hukuk yolları tükendiğinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurularda bulunacaklar” dedi.

""

Müteahhitler satın aldıkları dairelere yıkım kararı çıkartıyor”

Kentsel dönüşüm ile ilgili de konuşan Mürsel Selçuk, “Müteahhitler, vatandaşın ellerinden evlerini yok pahasına alıp onları şehirlerinden uzaklaştırmaya çalışmamalı. Birçok apartman dairesinde bir kişinin evini satın alıp mahkemeye başvurarak buranın çürüğe çıkartılması sağlandıktan sonra evler yıkılıyor ve vatandaş saf dışı bırakılıyor” dedi.

Ortada vatandaş aleyhine kurulmuş kirli bir dolap olduğunu vurgulayan Mürsel Selçuk açıklamasını; “Kentsel dönüşüm, fikir bazında önemli bir proje, ancak işleyiş ve uygulama açısından amacından sapmış ve bir hazine gibi kapış kapış edilecek arsa veya apartmanlar bütünü olmamalıdır.

“Zenginler şehir içerisinde özerk yapı oluşturmamalı”

Şehrin merkezinden insanlar sürülmemeli. Kentsel dönüşümün diğer bir risk oluşturan tablosu ise sosyal çatışma oluşturabilir. Zengin ile fakirin rekabet etmesi mümkün değil. İnsanlar, şehirlerin içerisinde kendi özerk alanlarını oluşturup toplumun diğer katmanlarını dışlayacak hale getiriliyor. Bu tehlikeli tırmanış, ülkenin dişlilerini oynatabilir. Vatandaşlar özellikle garantörlük anlaşmaları imzalamadan evlerini boşaltmamalılar. Vatandaşların daireleri binlerce liraya satın alınıp daha sonra kendilerine milyonlarca liraya satılmaya çalışılıyor. Bu adaletsiz yaklaşımlar ortadan kalkmalı” diyerek noktaladı.

 

 

Son Güncelleme: 28.06.2014 13:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3