Sayıştay denetimine takılan AK Parti’li Belediyeyi çiftliğe çevirmişler

Sayıştay'ın incelediği Eyüpsultan Belediyesinde milyonlarca liranın akıbeti de birçok personelin görevi de belirsiz. Projesi olmayan ‘at çiftliği’ için kiralanan araziden sorumlular habersiz.

Sayıştay denetimine takılan AK Parti’li Belediyeyi çiftliğe çevirmişler

Sayıştay'ın incelediği Eyüpsultan Belediyesinde milyonlarca liranın akıbeti de birçok personelin görevi de belirsiz. Projesi olmayan ‘at çiftliği’ için kiralanan araziden sorumlular habersiz.

31 Ocak 2020 Cuma 12:00
Sayıştay denetimine takılan AK Parti’li Belediyeyi çiftliğe çevirmişler

Sayıştay, 2018 denetimleri kapsamında AK Parti’li Eyüpsultan (Eyüp) Belediyesini inceledi. Eyüpsultan Belediyesinde yapılan pek çok usulsüzlük Sayıştay denetimine takıldı. Sayıştay, Belediyede iç denetimin olmadığını, belediye birim ve personel görevlerinin yazılı olarak belirlenmediğini, çok sayıda bilgi ve belgenin olmadığını kaydetti. Örneğin belediye, ‘başkanlık oluru’ ile plan ve projesi bile olmayan ‘at çiftliği’ kurmak için arazi kiraladı. Bu kiralamadan ‘taşınmazlardan sorumlu birim personelinin’ dahi haberi olmadı.

Rapora göre milyonlarca liranın muhasebe kaydı yok! Belediyede zaten dolu olan başkan yardımcılığı ve müdür kadrolarına yeni kişiler atandı. Belediye personeline tahsis edilen araçlar mesai saatleri dışında ve herhangi bir görevlendirme olmadan kullanıldı. Taşınmazlar dini vakıflara bedelsiz kiralandı, kadro hüllesi ile memur alımı yapıldı. Yol ve park olması gereken alanlar ticarete açıldı.

MİLYONLARCA LİRANIN KAYDI YOK!

Eyüpsultan Belediyesi, belediyenin mülkiyetinde bulunan arsaların satışının, mevzuatta öngörüldüğü şekilde muhasebeleştirilmemesi nedeniyle; varlıkların satışından elde edilen gelirlere ilişkin doğru ve güvenilir bilgi sunmadı. Kayıtlı değeri 13 milyon 877 bin 962 TL olan arsa 49 milyon 600 bin TL’ye satıldı. Satılan varlığın değerinden fazlasının ilgili hesaptan düşülmesi anlamına gelen hatalı kayıt nedeniyle faaliyet sonuçları tablosunda 35 milyon 722 bin 38 TL eksik bilgi sunuldu. Yıl içerisinde yapılan 8 milyon 660 bin 148 TL tutarındaki diğer arsa satışlarının da aynı şekilde satış bedeli üzerinden muhasebeleştirildi.

Eyüpsultan Belediyesi, taşınmazların kayıtlı değerlerini Sayıştaya sunamadığı için hatalı kayıt tutarı kesin olarak tespit edilemedi. Bunun üzerine Belediye, ayrıntılı muhasebe kaydı oluşturulacağını belirtirken Sayıştay, “Eylemler, izleyen denetim yıllarında takip edilecektir” dedi.

PROJESİ BİLE OLMAYAN AT ÇİFTLİĞİ İÇİN ARAZİ KİRALANDI

Sayıştay, Eyüpsultan Belediyesinin gerek taşınmaz edinimlerinde gerekse kiralamalarında kamu hizmeti kıstasını gözetmediğini tespit etti. Sayıştay tarafından verilen bir örnek, belediyenin “at çiftliği olarak kullanılmak üzere arazi” kiralanması oldu. At çiftliği yapmak için arazinin kiralanmasından önce herhangi bir plan-proje yapılmadığı, taşınmazlardan sorumlu birim personelinin dahil konudan bihaber olduğu tespit edildi. Belediye savunmasında, arazinin “Başkanlık Oluru” ile kiralandığını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72