Ramazan pidelerindeki sır!

Vatandaşın hem cebi hem de sağlığı ile oynanıyor

Ramazan pidelerindeki sır!

Vatandaşın hem cebi hem de sağlığı ile oynanıyor

03 Temmuz 2014 Perşembe 14:11
Ramazan pidelerindeki sır!

Ramazan pidelerindeki sır!

Vatandaşın hem cebi hem de sağlığı ile oynanıyor

Ramazan ayının başlaması ile birlikte sofralarımızda yerini alan, içinde bulunduğumuz aya farklı bir yorum ve lezzet kazandıran Ramazan pidelerinde susam ve hamur ile oynanması tepki çekiyor.  Mayalanmayan hamur sağlığı tehdit ederken süs için kullanılan susama ise 50 kuruş  ödüyoruz.

11 ayın Sultanı olarak da bilinen Ramazan ayı bu yıl gıda fiyatlarındaki artış ve yaşanan kuraklığın gölgesinde sürse de sofralarımızın olmazsa olmazı arasına giren pidelerde kullanılan susam miktarı ve hamuru yeni bir tartışmaya neden oluyor.

Ramazan pidelerinin fiyatlarını düşürmekte zorlanan imalatçılar da çözümü, pidelerdeki susam miktarını azaltmakta ve pide yapımında kullanılan hamurun mayalanmasını beklemeden fırına vermekte buluyor.

""

Susam fiyatlarındaki artış ithal susam kullanımına zorluyor!

Susam fiyatlarındaki rekor artış imalatçıyı ithal susama yönlendiriyor. İthal edilen susamlar çok düşük fiyatlara mal ediliyor. Ancak ithal susamlardaki kırık gen tüketicinin kurdeşen gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Ayrıca susamlı pide fiyatlarının susamsıza oranla daha yüksek olması susamdan tasarruf etmek isteyen fırın sayısını artırıyor.

""

Susamlar pidelere süs olarak ilave ediliyor”

 Konunun perde arkasını öğrenmek için telefonla ulaştığımız İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer,  ‘Bunlar sizin iddialarınız’ diyerek konuyu geçiştirmeye çalışsa da satır aralarında kullandığı sözler çok tartışılacağa benziyor.

Fahri Özer açıklamasında, “Fırınlar, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teftiş etmesi gereken yerler. Bize, söylediğiniz problemlerle ilgili herhangi bir şikayet gelmedi. Üstelik susam pidelere süs vermek için kullanılan malzemelerdir. Susam, yağdır. Miktarı az konulur.

Hamurlar mayalanmadan fırına veriliyor…

Ramazan pidelerinin lezzetindeki değişimin bir diğer sebebi ise pide yapımında kullanılan hamurların vakit ve maliyet kaygısı nedeniyle mayalanmadan fırına verilmesi olarak iddia ediliyor. Hamurların mayalanmadan direkt fırında pişirilerek pide yapılması ve insanların bu şekilde hamur tükettikleri söyleniyor.

Bu konuda da son dönemlerde gıdalarla ilgili yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Onkolog Dr. Yavuz Dizdar ise gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Mayalanmayan hamur sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor”

Dr. Yavuz Dizdar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ”Pidelerdeki lezzet değişiminin susamdan kaynaklanabileceğine çok ihtimal vermiyorum. Ancak kullanılan hamur mayalanmadan fırınlarda ateşe veriliyor. Böyle olunca da vatandaş sadece hamur tüketiyor. Özellikle iftardan hemen sonra bu kadar yoğun bir hamur tüketimi çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Hamurun mayalanmadan sofralara getirilmesinin sebepleri, zamandan ve maliyetten tasarruf etmektir. Ancak bu tasarruf beraberinde sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Fırınlar ciddi biçimde denetlenmeliler” şeklinde konuştu.

 

Flashaber soruyor : ‘Neden süs için 50 kuruş fazla alıyorsunuz?’

Ramazan pidelerindeki susamın süs için konduğunu söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer’e, ‘Süs için vatandaştan 50 kuruş fazla alıyorsunuz. Bunun sebebi nedir?’ diye sorduğumuzda cevap vermeyerek işi olduğunu ve telefonu kapatmak zorunda olduğunu söyledi.  Vatandaşın gerek sağlığı gerekse cüzdanının birileri tarafından abluka altına alınmasının sorumluluğunu üstlenmeyen makamlara soruyoruz: ‘Pidelerdeki lezzet değişiminin sebebi nedir? Neden süs olarak tarif edilen susamdan 50 kuruş daha fazla alıyorsunuz? Niçin vatandaşın ekmeği ile oynuyorsunuz?’

Son Güncelleme: 03.07.2014 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72