Papaza fırça

Erdoğan,Rum Kilisesi'ne de çattı

Papaza fırça

Erdoğan,Rum Kilisesi'ne de çattı

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Papaza fırça

Papaza fırça

KKTC'de konuşan Erdoğan, Rumların kuzeyden elektrik almasına karşı çıkan Rum Kilisesi'ne de çattı: Bunlar çağın gerisinde kalmış

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözülmemesi ve Rum yönetiminin 2012'de AB dönem başkanlığını tek başına üstlenmesi halinde TürkiyeAB ilişkilerinin dondurulacağını bir kez de Lefkoşa'da yineledi. “Bıçak kemiğe dayanmıştır” diyen Erdoğan ekledi: Fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından bilinmelidir.

Başbakan Tayyip Erdoğan Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 37. yıldönümü için bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'dan AB'ye bir kez daha “İlişkiler donar” resti çekti. Erdoğan'ın “Kuzey'den elektrik almayın” diyen Rum din adamlarına da yüklendiği konuşması özetle şöyle:

SAMİMİYİZ: Kıbrıs meselesi tam yarım asırdır BM'nin gündeminde. Sorunun çözümüne ilişkin parametreler ortaya çıkmış ve yerleşmiş. Çözüm iradesi gösteren taraf Kıbrıs Türk halkı ve garantör Türkiye. Biz çözüm hedefine samimiyetle inanıyoruz. Fakat şunu da unutmayalım artık bıçak kemiğe dayanmıştır.

BİLİNMELİ: Önümüzdeki kısa süreç içinde 19 görüşme daha yapılacak. Temennimiz sonuç alınması. Yeni ortaklık, iki kesimli ve iki toplumlu ve siyasi eşitlik temelinde bir federasyon olacak. Bir federasyon hükümetinin yanı sıra, bir Kıbrıs Türk kurucu ve bir Kıbrıs Rum Hükümeti olacaktır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı artık herkes tarafından bilinmelidir.

AB'YE DE YARAR: Kıbrıs'ta kurulacak yeni ortaklığın 2012'nin ikinci yarısında dönem başkanlığını deruhte etmesi bu yıl sonuna kadar anlaşmanın sağlanmasıyla mümkündür. Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı dönem başkanlığı, sadece Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin yakalanmasına değil, Avrupa'nın daha etkin bir konuma yükselmesine yol açabilir.

DONACAK: Aksi takdirde Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum tarafının 2012'de AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesi halinde açık net söylüyorum, Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen donacaktır. AB Dönem Başkanı da olsa Rum yönetimiyle masaya oturmamızı hiç kimse beklemesin.

AB ÖDEYECEK: Hukukun ve adaletin savunuculuğunu yapan AB, 2004'te vermiş olduğu sözün arkasında durmadığı için bu yanlışlarının bedelini de ödeyecektir. AB'nin Kıbrıs'ta hukuki temeli olmayan bu duruma son verme zorunluluğu vardır. Kıbrıs Devleti diye bir devlet yok ki. KKTC var Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır. Ayrıntılar 18'de

Rum din adamlarına sert çıktı

“Güney Kıbrıs'ın da mesnetsiz kaygılarını bırakmaları gerekir. Güney Kıbrıs bir olay yaşıyor. KKTC hemen onların sıkıntılarını gidermeye yönelik adım attı mı attı.Güney Kıbrıs'ta kilise açıklama yapıp, ‘Bu elektriği kullanmak adeta haramdır, gerekirse mum yakın gaz lambası yakın' diyor. Bunlar daha önce de KKTC peynirini almanın caiz olmadığına hükmediyordu. Bunlar çağlarının çok gerisinde.

TAMAMI YEŞİLLENİR

Kıbrıslı Rumlara şunu söylüyorum. Sizin sorununuz içinizde, önce onu halledin. Zira Kuzey Kıbrıslılardan zarar gelmez. Rum halkının makul olması, önyargılarından sıyrılması gerekir. Garantör ülke olarak Yunanistan da üzerine düşeni yapmalı. Önyargılardan lütfen sıyrılın. Bu yol aklın, barışın çözümün yoludur. Artık Rum tarafının da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm, günlük siyaset kaygılarına ve zihinlerde yer etmiş zehirli önyargılara feda edilmemelidir. Anamur'dan yılda 15 milyar metreküp nitelikli su gelecek. Bu su adanın tamamını yeşillendirmeye yeter.”

Eroğlu'ndan Erdoğan'a: Allah sizden razı olsun

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törendeki konuşmasında Türkiye'ye “Hepimiz aynı çınarın dallarıyız” mesajı verdi. Başbakan'a “Değerli kardeşim Sayın Erdoğan” diye hitap eden Eroğlu, “İnşallah Güney Kıbrıs'takiler ve diğer ilgili ülkeler Erdoğan'ın konuşmasının içeriği üzerinde önemle dururlar. Yıllardır barış için çaba göstermesine rağmen mağdur edilen KKTC'yi anlarlar. KKTC'ye ayak bastıktan sonra verdiğiniz mesajlar için teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun” dedi. Erdoğan'ın gelişine yönelik protestolara da değinen Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkı Türkiye'nin yanındadır. Arada çıkan cılız seslere itibar edilmemeli” diye konuştu.

Kaynak:Habertürk

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72