‘Metruk bina’ seferberliği başlatılıyor

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, bağımlıların kullandığı metruk binaların yıkılması ya da kontrol altına alınması amacıyla çalışma başlatıldı.

‘Metruk bina’ seferberliği başlatılıyor

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, bağımlıların kullandığı metruk binaların yıkılması ya da kontrol altına alınması amacıyla çalışma başlatıldı.

11 Ağustos 2017 Cuma 13:27
‘Metruk bina’ seferberliği başlatılıyor

Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında atılan adımlardan biri de bağımlıların sıklıkla kullandığı metruk binalarla ilgili. Mayıs ayı itibariyle 81 il valiliğinden alınan verilere göre, Türkiye’de 14 bin 519 adet metruk bina tespit edilirken bunların 6 bin 548’i yıkıldı. İlçe belediyeleri ise özellikle tescilli metruk binaların yıkımı konusunda mevzuat engeline takıldıklarından yakınıyor.

Zaman zaman evsizlerin zaman zaman da uyuşturucu bağımlılarının sıklıkla kullandığı metruk binalarla ilgili seferberlik başlatıldı. Sekiz bakanlığın çalışmalarının yer aldığı ve Milliyet’in manşetten duyurduğu “Uyuşturucu ile Mücadele Faaliyet Raporu 2017” raporunda metruk binalarla ilgili de ayrıca bir bölüm yer alıyor.

Valiliklere genelge gitti

Raporun, “arzla mücadele” başlığında yer alan bilgilere göre, uyuşturucu kullanım ve satış alanı olarak da kullanılabilen metruk binaların yıkım ve restorasyon gibi tedbirlerle kontrol altına alınması amaçlanıyor. Özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde yoğunlaşan bu kapsamdaki binalarla ilgili ciddi çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında ilk adım, uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı’nın 1. maddesi de olan “Uyuşturucuya Ulaşılabilirliğin Engellenmesi” eylemi kapsamında atıldı. Buna göre, metruk binaların yıkım sürecinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan “Metruk Binalar” konulu İçişleri Bakanlığı genelgesi 27 Haziran 2016’da 81 il valiliğine gönderildi.

Söz konusu işlem gereğince de 81 il valiliğinden bakanlığa geri bildirimde bulunuldu. 2017 Mayıs ayı itibariyle alınan bildirim sonucunda Türkiye’de toplam 14 bin 519 adet metruk bina tespit edildi. Çalışmalar kapsamında binalardan 2 bin 237’sinin tarihi değeri bulunan ve sit alanı içerisinde yer aldığı saptanırken, 674’ü de restore edildi. 6 bin 548’i yıkılan metruk binalardan bin 940’ı hakkında ise yıkım kararı alındığı ancak yıkımının henüz yapılmadığı tespit edildi.

Anahtar Kelimeler:
IstanbulValilikMetruk Bina
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3