Medipol Hastanesi’ne ayrıcalıklı imar izni yargıya taşındı

Medipol Hastanesi’ne ayrıcalıklı imar izni yargıya taşındı

18 Ağustos 2017 Cuma 10:30
Medipol Hastanesi’ne ayrıcalıklı imar izni yargıya taşındı

İBB Meclisi, 30 Aralık 2007’de Üsküdar ilçesi, 82 pafta, 49 ada, 1-2 parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğini kabul etti. Ancak CHP’li Hüseyin Sağ, plan değişikliğinin kamu yararı değil, Medipol hastaneleri için hazırlandığını kaydederek, 2008 yılında konuyu yargıya taşıdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ ile Medipol hastanelerinin de bağlı olduğu Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. arasındaki ‘ayrıcalıklı imar izni’ davası yıllardır sürüyor.

Birgün Gazetesi’nden Uğur Şahin’in haberine göre; Dava dilekçesinde plan değişikliğiyle ayrıcalıklı imar hakkı tesis edildiğinin altını çizen Sağ, plan değişikliğinin ulaşımı artırıcı nitelikte olduğunu ve şehircilik ilkelerinin çiğnendiğini kaydederek planın iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul 9. İdare Mahkemesi ise plan değişikliğinde ‘kamu yararı bulunduğunu’ ve ‘şehircilik, planlama ilkeleri bakımından mevzuata aykırılık bulunmadığını’ iddia ederek davayı reddetti. Ancak Sağ, İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nce verilen kararın usul ve hukuka aykırı olduğu vurgulayarak, Danıştay’a itiraz etti.

Danıştay, kararı bozdu
2015 yılının Aralık ayında kararını veren Danıştay 6’ncı Daire, imar planlarında şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarının yanı sıra ‘kamu yararı’ ilkesinin gözetilmesi zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal etti. Danıştay kararında, plan değişikliğinin ulaşım yoğunluğunu artırıcı ve alanın özel sağlık tesis alanına dönüştürülmesinin sakıncalı bir durum olduğunu da ifade etti. Ayrıca Danıştay, bozma kararına gerekçe olarak lanın jeolojik açıdan da riskli bir alan olduğunu belirtti. 2016 yılının Mart ayında Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş., kararı temyiz etti, dava hâlâ sürüyor.



Mahkeme heyeti 5 defa değiştirildi
Dava sürecine ilişkin konuşan CHP’li Sağ, “Bu garip bir dava, mahkeme heyet üyeleri beş defa değişti, davanın başına gelmeyen kalmadı. İBB Meclisi’nden ilk plan geçtiğinde, değişiklik yapılan alan Üsküdar Belediyesi sınırları içerisinde kalıyordu, şimdi ise Ataşehir Belediyesi sınırları içerisine alındı. Dava defalarca lehime sonuçlandırıldı, ancak yerel mahkeme aksi karar verdi. Bu defa son olur diye düşünüyorum” dedi.

İBB ile ‘büyüme’ kaçınılmaz
Sağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son 10 yılda, Türkiye’de eğitim ve sağlık alanında en çok büyüyen firma budur. İstanbul’un en güzel ilçelerinde sayısız tesisleri var. Arkalarında İBB Meclisi de olunca, büyüme kaçınılmaz oluyor. Bu karardan sonra meri plan şartlarına dönen alanın, park alanı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3