İstanbul'daki Suriye

Suriye'deki çatışmalardan kaçan ailelerin çocukları, İstanbul'da kurulan..

İstanbul'daki Suriye

Suriye'deki çatışmalardan kaçan ailelerin çocukları, İstanbul'da kurulan..

11 Nisan 2014 Cuma 15:02
İstanbul'daki Suriye

Suriye'deki çatışmalardan kaçan ailelerin çocukları, İstanbul'da kurulan Suriye okullarında eğitimlerine devam ediyor. İstanbul genelindeki 12 okulda yaklaşık 6 bin çocuk öğrenim görürken, 8 bin kadar çocuk ise çalışmak zorunda olduğundan eğitimine devam edemiyor.

Türkiye'ye mülteci olarak gelen Suriyeli ailelerin çocukları, zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor. İstatistiklere göre sadece İstanbul'da 6-18 yaş arasında 18 bin Suriyeli öğrenci bulunuyor. Bunların yaklaşık 6 bin kadarı İstanbul'un çeşitli yerlerinde açılan 12 ayrı Suriye okulunda eğitim görüyor. 4 bin kadar öğrenci ise Türk okullarında eğitimini sürdürüyor. Geriye kalan 8 bin öğrenci ise çalışmak zorunda olduklarından eğitimden mahrum kalıyor. Okullarda Suriye'deki eğitimin birebir aynısı veriliyor. Öğrencilerin Türkiye'de olması nedeniyle Türkçe eğitimi de gönüllü öğretmenler tarafından veriliyor.

SYR-DER yetkili üyesi ve Güngören Suriye Okulu Müdür Yardımcısı Hatice Şehırlı, kendisinin de savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiğini belirterek, savaştan kaçan çocuklara Suriye'deki eğitimin aynısını vererek, Suriye kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin kendilerine sağladığı imkanlara teşekkür eden Şehırlı, "Mülteci Suriyeliler gibi bizde 3 yıl önce geldik. İstanbul'a yerleştikten sonra Suriyeli sayısı giderek arttı ve eğitim problemi ortaya çıktı. Biz de farkettik ki çocuklarımız Türk okullarında kalırlarsa kendi dillerini ve kültürlerini unutacaklar. Bunun üzerine bir takım girişimde bulunarak Suriye okullarının açılmasını istedik. İstanbul'da şuanda okul çağında 18 bin kadar Suriyeli çocuk var. İstanbul'da şuanda 12 tane Suriye okulu var. Bu okullarda 6 bin Suriyeli çocuk öğrenim görüyor. Geriye kalanlardan 4 bini Türk okullarında öğrenim görüyor. 8 bin kadar Suriyeli çocuk ise maddi durumları olmadığı için çalışmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Güngören'deki okulun AK Parti Kadın Kolları tarafından yapılan anket sonucunda Güngören Belediyesi'nin de katkılarıyla açıldığını belirten Şehırlı, "Herkes destek oldu. Bu desteklerinin sürmesini istiyoruz" diye konuştu.

""

GÖNÜLLÜ TÜRK ÖĞRETMENLER DERS VERİYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi Merve Sarı, okulda gönüllü olarak Türkçe dersleri vererek, Suriyeli çocukların Türkçe öğrenmesini sağlıyor. Savaş mağduru çocuklara yardımcı olmak için gönüllü olduğunu belirten Sarı, "Suriye'den kaçan Müslüman kardeşlerimizin eğitimlerini devam ettirmeleri için gönüllü olarak Türkçe derslerine giriyorum. Çocuklar gerçekten zor şarlar altında buraya gelmişler. Sığınaklarda kalmak zorunda kalanlar olmuş. Biz bu çocuklara eğitim vermeye çalışıyoruz. Sadece eğitim değil, psikolojik anlamda da onlara destek vermeye çalışıyoruz" dedi.

Suriyeli öğrenciler de, Türkiye'ye geliş hikayelerini anlatarak Türk devletine ve Türk milletine teşekkür ettiklerini ifade ettiler. 10 yaşındaki Ahra isimli Suriyeli kız öğrenci de, "Türk devletine ve halkına çok teşekkür ediyorum. Türk halkı inşallah bizim düştüğümüz duruma düşmez" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 11.04.2014 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72