İstanbul’da ihmaller zinciri. ‘Manzara’ ortada!

İstanbullular riskli binalarda diken üstünde yaşamak zorunda kalırken, İBB Meclisi’nin İmar Komisyonu’na 23 bin, Deprem Komisyonu’na ise 84 dosyanın havale edilmesi, durumun vahametini gösteriyor.

İstanbul’da ihmaller zinciri. ‘Manzara’ ortada!

İstanbullular riskli binalarda diken üstünde yaşamak zorunda kalırken, İBB Meclisi’nin İmar Komisyonu’na 23 bin, Deprem Komisyonu’na ise 84 dosyanın havale edilmesi, durumun vahametini gösteriyor.

19 Şubat 2019 Salı 14:03
İstanbul’da ihmaller zinciri. ‘Manzara’ ortada!

İstanbul’un Kartal ilçesinde 21 kişiye mezar olan üç katı kaçak Yeşilyurt Apartmanı dikkatleri diğer riskli binalara çevirdi. İstanbul’un yapıların ciddi bölümünün ‘ruhsatsız’, ‘kaçak’ ya da ‘mühendislik hizmeti almadan’ üretildiği düşünülünce, tablo daha net bir hal alıyor.

EN BÜYÜK İHANETTİR

İl genelindeki riskli yapıların durumuna ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, “İmar affı, kentlerimize yapılacak en büyük ihanetlerden biri” diyor. Devamında da, “Yapı stokumuzun yüzde 50’si ruhsatsız, iskânsız ve kaçak yapılar… Bu tür yapılara, ‘denetimsiz yapılar’ denir ve bunların büyük bölümü risk taşır” diyor.

BİR MİLYON YAPI İNCELENMELİ

Suna, imar affı uygulamasının ciddi sıkıntılara neden olduğunu vurgulayarak, “İncelenmesi gereken yapı stokumuz bir milyon civarında” ifadesini kullanıyor. Suna, şunları dile getiriyor: “İmar affında, ‘mal sahibinin yazılı beyanı alınır’ deniyor. Yani, mal sahibi, ‘Benim yapım depreme karşı güvenlidir’ dediğinde, olay bitiyor. Yanlışlıklar zinciri, 1999’dan beri devam ediyor. Bu yapıları hiç elden geçirmeden, incelemeye tabii tutmadan, Yapı Kayıt Belgesi ile yapı stokumuza dahil ediyoruz. Acilen İmar Barışı geri çekilip, yeni bir yol haritası çizilerekten İstanbul’un yapı stoku nasıl iyileştiriliri düşünmeliyiz. Artık yapılarımız, durdukları yerde çöküyor.”

TUTANAK TUTULMAMIŞ ON BİNLERCE EV VAR

Eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, imarda ranta karşı verdiği mücadeleyle tanınan bir isim. Sağ ile riskli binalara ilişkin görüşüyoruz. İmar Barışı’na değinerek, çarpıcı aktarımlarda bulunuyor: “İmar Barışı’ndan önce İstanbul’da çeşitli ilçelerde belediyeler tarafından yapı tadil tutanağı düzenlenmiş on binlerce bina vardı. En azından bunların kaçak olduğu biliniyordu, belediye encümenince yıkım ya da para cezası kararı çıkarılıyordu. İmar Barışı’ndan sonra, kaçak yapılar için açılan davalar, kaçak yapıdan dolayı, ilgili belediye tarafından savcılığa yapılan suç duyuruları ve tutanaklar hükmünü kaybetti. Davalar düştü, para cezaları düştü.”

İMAR KOMİSYONU’NA 23 BİN, DEPREM KOMİSYONU’NA 84

Hüseyin Sağ’ın derlediği veriler, deprem ve riskli binalara karşı alınmayan önlemleri adeta gözler önüne serdi. Buna göre, 2004 yılından bu yıla dek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na tam 23 bin 869 dosya havale edildi. Deprem Komisyonu’na ise 2009’dan bu yılın Şubat ayına kadar sadece 84 dosya gönderildi. Aradaki büyük fark, alınmayan önlemleri hatırlattı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3