İstanbul Boğazı'nda çöp temizliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, deniz çöpleriyle etkin mücadele amacıyla...

İstanbul Boğazı'nda çöp temizliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, deniz çöpleriyle etkin mücadele amacıyla...

23 Haziran 2014 Pazartesi 15:09
İstanbul Boğazı'nda çöp temizliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, deniz çöpleriyle etkin mücadele amacıyla başlattığı proje kapsamında geçen yıl İstanbul Boğazı'nın yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıkla karşılaşıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kalkınma Bakanlığı’nın destekleriyle geçen yıl denizlerde ve boğazlarda biriken çöplerin bertaraf edilmesi için başlatılan ‘Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planı’ ve pilot uygulama çalışması sonuçlandı. 

Plan kapsamında boğaz yüzeyinden katı atıklar toplanarak bertaraf edilmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleşen çalışmalar kapsamında geçen yıl 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.

Temizlik faaliyeti, 12 ay, haftanın 7 günü 08.00-18: 00 saatlerinde çöp yoğunluğu, günlük hava koşulları, kıyı temizlik haritası ve kamera görüntüleri göz önüne alınarak hazırlanan plan doğrultusunda yapılıyor.

İstanbul genelinde denizde yüzer vaziyetteki katı atıklar, deniz yüzeyi temizleme tekneleriyle toplanıyor. Teknelerde, toplanan atıklar belirlenen kıyı tahliye noktalarından hidrolik sıkıştırmalı ve vinçli atık toplama aracı tarafından alınarak atık depolama merkezlerine götürülüyor. Plan, 2017 yılında denize kıyısı bulunan tüm illerde uygulanacak.

Kirliliği poyraz ve lodos etkiliyor

Hava şartlarına göre, Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı ve Bebek koyları, Kuruçeşme sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz koyları, Kuleli, Kadıköy koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan ve Tuzla Marmados, İstanbul'da  deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği noktalar oldu. 

Poyraz ve lodosun da İstanbul'da deniz yüzeyinde çöplerin biriktiği noktaları değiştirdiği belirlendi. 

 

Son Güncelleme: 23.06.2014 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72