İstanbul barajları SOS veriyor…

İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajlarda doluluk..

İstanbul barajları SOS veriyor…

İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajlarda doluluk..

21 Şubat 2014 Cuma 15:17
İstanbul barajları SOS veriyor…

İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajlarda doluluk oranı yüzde 30,34'e geriledi. Ilık geçen kış mevsimi, yaz için tehlike çanlarını çalıyor. Yetersiz yağışlar nedeniyle barajlar alarm veriyor. Son olarak İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Sadece 3 gün önce yüzde 30,87 ölçülen doluluk oranı 30,34'e geriledi. Şubat ayında hava sıcaklıklarının 17 dereceler seviyesini görmesi yaz adına İstanbul halkını çok zor günler beklediğinin habercisi. Barajlardan Anadolu yakasına günlük 813 bin 562 metreküp, Avrupa yakasına ise günlük 1 milyon 592 bin 63 metreküp temiz su veriliyor.

‘Yeraltı suları da beslenemiyor’

Öte yandan Marmara Bölgesi'nin hayat damarlarından biri olarak bilinen Sapanca Gölü'nde de su seviyesi sürekli olarak çekiliyor. Gölün su seviyesi günde ortalama 1 santim kadar çekilirken gölü besleyen Kartepe gibi kaynaklar bu yıl kar azlığından dolayı gölü besleyemiyor. Kuraklıkla ilgili olarak konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirterek, "Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir" dedi. Şen, yağışların ocak ve şubat ayında da beklentileri karşılamadığını, neredeyse tüm yurtta sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

"İstanbul'da büyük su sıkıntısı kapıda"

Türkiye'deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurgulayan Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Havalar ısındı, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Ocak ayında beklenen yağışlar olmadı. Şubat ayı da kurak geçiyor. Türkiye'de kuraklık etkisini artırarak devam ediyor. Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmalı. Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul'a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış."

Yağış olsa da...

Şen, barajların doluluk oranının yüzde 33 civarında olduğunu ifade ederek, gelecek aylarda yağış olsa bile bu oranların çok fazla artmayacağını, en fazla 40-45'lere çıkacağını aktardı.

Yağmur bombası seçenek değil

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle yaz aylarında kuraklık yaşanacağı iddiaları üzerine B planları bulunduğunu söyledi. Eroğlu, yağmur bombasının bir seçenek olmadığını ve sonuç vermediğini dile getirdi. Eroğlu, "Yağmur duası, yağmur bombasından maliyetsiz" diye espri yaptı.

Eroğlu, TBMM’deki sohbetinde, sorunun daha çok Orta Anadolu bölgesi için geçerli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Su sorunu yaşanmaması için önem alıyoruz, bu konuda acil eylem planlarımız var. Bölgelerdeki arkadaşlarımızla düzenli toplantı yapıyoruz. Sorun daha çok Orta Anadolu’da görülüyor. Bizim B planımız var. Yeraltı sularıyla ilgili planlama yapıyoruz. Önümüzdeki döneme ilişkin meteorolojik verileri de olumlu. Bahar yağmurları beklediğimiz gibi gelecek. Sorunu yaza gelmeden çözeceğimize inanıyoruz.
Yağmur bombası düşünmüyoruz, çünkü anlamlı bir getirisi yok. İstanbul’da Nurettin Sözen döneminde denenen ve başarısız olan yağmur bombasının faturasını biz ödedik. Bu bir seçenek değil. Yağmur duasına da çıkarız, hiç olmazsa onun maliyeti yok. Su ile ilgili karar verecek kurulda bakanlığımızın da olması gerekiyor. Yeni torba tasarıda bu düzeltilecek. Arkadaşlarla da görüştüm, suyla ilgili bir karar verilirken, bizim olmamız gerekir. Tüm teknik alt yapı zaten bizde var."

Elmalı Barajı'nda su kalmadı

Beykoz'daki Çavuşbaşı Çayı üzerinde bulunan 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteli Elmalı Barajı'nda ise su tamamen çekildi. Suyun çekilmesi üzerine bakıma alınan barajdan şu anda kente su verilmiyor. Kente su sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında da su tükenmiş durumda.

 

İstanbul'un barajlarındaki son durum şöyle:

Ömerli: %41

Pabuçdere: % 0,21

Sazlıdere: %16,92

Büyükçekmece: %28,92

Alibey: %21,16

Terkos: %40.52

Kazandere: %12,68

Elmalı: % 6,79

Darlık: % 29,67

Istrancalar: % 18,21

 

Son Güncelleme: 21.02.2014 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72