İş kazalarında bir numara İnşaat sektörü

İstanbul'da her gün sakatlık ve ölümlerle neden olan iş kazaları meydana...

İş kazalarında bir numara İnşaat sektörü

İstanbul'da her gün sakatlık ve ölümlerle neden olan iş kazaları meydana...

10 Nisan 2014 Perşembe 15:32
İş kazalarında bir numara İnşaat sektörü

İş kazalarında bir numara İnşaat sektörü

İstanbul’da her gün sakatlık ve ölümlerle neden olan iş kazaları meydana geliyor. İş kazalarının başı ise inşaat sektörü çekiyor. Önlemlerin gözardı edildiği inşaat sektörünü mercek altına aldık.

Çeşitli iş kollarında meydana gelen iş kazalarında pek çok kişi ciddi tehlikeler atlatıyor, bu kazaların neticesinde ortaya çıkan ölümler ve sakatlıklar gözlerden kaçmıyor. İş kazalarında verilen zaiyat ise her geçen gün artıyor. İstanbul Anadolu Yakasındaki ilçelerde bir yıl içinde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazası raporu ürkütücü boyutta. Her ne kadar önlemler alınsa da kazaların önüne geçilmiş değil.

ENÇOK  ZAYİAT İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Pek çok alanda iş sağlığı ve güvenliğine ihtiyaç duyulsa da risk, hacim ve gelişim göz önünde bulundurulduğunda  İş sağlığı ve güvenliği en  çok inşaat sektörünü ilgilendiriyor. İnşaat işkolu yalnızca İstanbul’da  değil ülkemizde ve Avrupa’da da İş kazalarının en yoğun olduğu sektör olarak görülüyor.  Ancak artan duyarsızlık ve  yetersiz çalışma olanakları ile adeta kazalara davetiye çıkarılıyor.  Özellikle iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin tam anlamı ile yönetici ve işçi sınıfı tarafından dikkate alınmaması artan taşeronlaşma eksik sendikalaşma uzun çalışma süreleri kayıt dışı ve mevsimsel çalışan işçi grubu ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan iş kazalarında büyük bir rol oynuyor.

İŞÇİ SAĞLIĞI DA TEHDİT ALTINDA

Yalnızca iş kazaları değil sağlık riskleri de inşaat sektöründe artmış durumda. İnşaat işçileri ağır taşıma sonucunda sırt incinmeleri toz nedeniyle solunum yolları hastalıkları, kas-iskelet bozuklukları, gürültü nedeniyle işitme kayıpları cilt sorunları gibi pek çok sağlık sıkıntısı ile karşı karşıya kalıyor.

PEKİ HANGİ ÖNLEMLERİ ALMAK GEREKİYOR?

4857 sayılı İş Kanununun 80.maddesine göre; sanayiden sayılan, devamlı olarak en az 50 işçi çalıştırılan altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde, işverenler bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu ve sağlık birimi oluşturmak ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorunlu İnşaat işyerlerinin de sanayiden sayılması nedeniyle diğer koşullarında oluşması şartı ile bu sektörde de tüm bu hususların yerine getirilmesi gerekiyor.

Ancak işverenlerin yerine getirmesi gereken yükümlülükler dışında şantiye işçilerine de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle dikkatsizliklerle beraber şantiye kurallarına riayet etmeden çalışan işçilerin kazalardaki payı büyük ve bu nedenle akıllara işçinin yeteri kadar bilinçlendirilemediği düşüncesi gelse de ihmalkarlıkların önüne bir türlü geçilemiyor.

Son Güncelleme: 10.04.2014 15:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3