İftar sofraları şatafat ve gösteriye dönüştü

Ramazan'ın coşkusu son zamanlarda şatafat ve gösteriye dönmüş durumda.

İftar sofraları şatafat ve gösteriye dönüştü

Ramazan'ın coşkusu son zamanlarda şatafat ve gösteriye dönmüş durumda.

14 Temmuz 2013 Pazar 12:49
İftar sofraları şatafat ve gösteriye dönüştü

 

İftar sofraları şatafat ve gösteriye dönüştü

Bunun adı ‘israf’

Ramazan’ın coşkusu son zamanlarda şatafat ve gösteriye dönmüş durumda. Belediyeler, kurum ve kuruluşların 5 yıldızlı lüks otellerde düzenlediği iftar soflarından sonra çöpe atılan yemeklerin haddi hesabı yokken, diğer yanda bir  lokmayla iftarını açanlar insan gerçeği önümüzde duruyor.

Birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının en üst seviyede yaşandığı zaman dilimlerinden birisi kuşkusuz Ramazan Ayı. Bu ayda iftar sofralarında lüks ve israftan kaçınılması, yoksulların hatırlanması ve yardımlaşma duygusunun ön planda tutulması büyük önem taşımaktadır.  

Kamu vicdanını rahatsız ediyor!

Ancak sonu zamanlarda  kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin karşılıklı olarak gösterişli iftar programları ile davetler vermeleri kamu vicdanında rahatsızlık vermeye başladı.  Maksadından uzaklaşan iftarlar Ramazan’ın ruhuna da uygun düşmüyor. Geçmişte sadece yoldan geçenler ve yolda kalanlar için kurulan iftar çadırlarının yerini bugün daha lüks iftarlar yerini almaktadır. Ramazan’daki toplumsallaşma reklam,  tanıtım ve gösteriye dönüşmesi sonucunda israf da kaçınılmaz oluyor.

""

Çöpe giden tonlarca yemek!

Ramazan Ayında Lüks otel ve restoranlardan kendi mutfağımıza kadar israfın boyutları endişe verici.  Lüks otel ve restoranlardaki harcamalar ve yenmeyen yemeklerin çöpe gitmesi, geçtiğimiz senelerde de çokça eleştirilmişti. Her ne kadar son dönemlerde yapılan lüks iftar davetlerine karşı gelen tepkiler sayesinde, bu davetlerin formatı ve sayısı değişmiş olsa da yine de israfın önüne geçilemedi. İftarını bir lokma ile açan insanlar gerçeği dururken diğer yanda iftar sonrasında kalan toplanca yemeğin çöpe gitmesi hem dinimizce hem de kamu vicdanı adına hoş görülür bir durum değil.

Neden lüks ve şatafatlı iftar?!

Beş yıldızlı otel ve lüks restoranlarda iftarların yapılması,  son senelerde muhafazakârların gösterişe yönelmelerinden de kaynaklanıyor. İbadetin bu kısmının lüks otellerde yapılan iftarlarla içi boşaltılıyor. Oysaki Lüks otellerde yapılan bir günlük iftarın, bazı ailelerin bir aylık gelirine denk olduğunu  unutmamalıyız. Pahalı iftarlar Müslüman camiayı ikiye bölüyor, yoksul ve zengin olmak üzere. Zengin ve fakir Müslümanların hayat biçimleri iyice ayrıştırılmış oluyor.

Belediyeler ve kurumlar eleştiri alıyor!

Ramazan Ayı dolayısıyla Belediyelerin düzenlediği sokak ve mahalle iftarları çoğu zaman amacına ulaşıyor. Her ne kadar bu iftarlarda siyasi propaganda yapılsa da 5 yıldızlı otellerde yapılan iftarlar kadar eleştiri almıyor. Bazı belediyelerin vatandaşa sokak ve mahalle aralarında; işadamları, sivil toplum kuruluşları ve partililerine otel ve lüks Restaurantlarda iftar verilmesi de tepki topluyor. Büyük maliyetlerle yapılan bu iftarların belediye bütçesinden karşılanması ise yönetim anlayışına pek uymuyor. Yine kurum ve kuruluşların gündem oluşturmak için düzenledikleri şatafatlı iftarlarda vatandaştan tepki alıyor.

"" 

Diyanet işleri başkanı da uyardı!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Ramazan'ın coşkusu son zamanlarda ortaya konulduğu şekliyle şatafat ve gösteriye dönüşmemelidir" dedi. Görmez, şunları kaydetti:  “Gösterişli iftar programları, sınıf ve itibar esasına dayalı ihtişamlı davetler, ramazanı yanlış bir şekilde bir tür eğlence, karnaval ve festival havasında terennüm eden eğilimlerin mevcut gidişatı ciddi olarak dikkat çekmeye başlamıştır. İnsanlık durumumuzu Yüce Rabbimiz indinde tahkim etmenin yolu, lütuf ve ihsan ayı ramazanın maneviyatına bihakkın teslim olmak, yeniden yapılanmak ve değişmektir.

İftar sofralarının israf sofralarına dönüşmemesinin önemine dikkati çeken Görmez, son yıllarda özellikle büyükşehirlerde, otellerde ve  bazı mekanlarda hazırlanan iftar sofralarının, israfı ve gösterişi barındırdığını belirtti.

 

Son Güncelleme: 14.07.2013 12:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72