"Güney Kıbrıs'tan kabile bile olmaz"

Egemen Bağış Güney Kıbrıs'a gönderme yaptı

"Güney Kıbrıs'tan kabile bile olmaz"

Egemen Bağış Güney Kıbrıs'a gönderme yaptı

26 Şubat 2013 Salı 11:16
"Güney Kıbrıs'tan kabile bile olmaz"

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, hükümetin istifasını verdiği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne göndermede bulunarak, "Bir basketbol kulübümüzün oyuncuları saldırıya uğradıktan sonra söylediğim gibi. Bunlar devlet değil kabile bile olamazlar" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu makamında kabul etti. Kabulde basın mensuplarının Güney Kıbrıs hükümetinin istifası ve elektrik dağıtımı konusunda bir strateji değişikliği olup olmadığı sorusu üzerine Bağış, bu konuyu ilgili bakanlıklarla görüştükten sonra yorum yapabileceklerini söyledi. Bağış, Güney Kıbrıs'a davetli olarak giden bir basketbol kulübünün 5 oyuncusu saldırıya uğradıktan sonra söylediği sözleri hatırlatarak, "Bunlar devlet değil, kabile bile olamazlar" dedi. Bağış, geçen hafta Başbakan Erdoğan'ın böyle bir devlet olmadığını vurguladığını söyleyerek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Kıbrıs Rum Yönetimi vardır. Bizim umudumuz görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve adada gerçekten iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı, iki kurucu devletin oluşturduğu tek bir yönetimin göreve gelmesidir. Olursa ne ala, olmazsa Kıbrıs'ın kaybı olur. Türkiye ilerlemeye devam eder" dedi. 
Bağış, TOBB ve Eurochambers ile yakın işbirliği içerisinde büyük projeler gerçekleştireceklerine inandığını belirterek, vize başta olmak üzere Türkiye ile AB arasında bütün konularda fikir birliğinde olmalarından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yeni dönemde de AB ülkelerinin başkentlerine çıkartmalar yapacaklarını ifade eden Bağış, "Türkiye'nin ekonomik gücünü Avrupa'nın imrenerek takip ettiği noktaya geldik. Türkiye'nin ekonomik gücünü vurgulayan Avrupa'nın değişik yerlerine çıkartmalar yapacağız. Bu konuda bütün sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini istiyoruz" diye konuştu. 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Türk özel sektörü adına Bakan bağış'a teşekkür ederek, Türkiye'nin dönüşümünün tüm kesimleriyle birlikte olacağını belirtti. Avrupa Birliği Bakanlığı kurulmasının Avrupa Birliği'ne tam üyelik noktasındaki kesin kararı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı denince Avrupa Birliği standartları diye alınması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönem Türkiye olarak hep beraber bakanlığın koymuş olduğu standartlara ulaşmak için yardım edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sadece özel sektörün değil, kamunun diğer kesimlerinin, bütün siyasi bakanlıkların, iş yapma biçimi açısından bu dönüştürücü gücün kullanılması gerekiyor. Sayın Bağış'ın sorunları çözme noktasında vermiş olduğu önem ve uzlaştırıcı kişiliğiyle biz buna ulaşacağımızı düşünüyorum. Konu illa Avrupa Birliği üyesi olmak ya da olmamak değil. Esas olan 72 milyon olarak, hepimiz bir hedef koyduk. Bizim hiçbir gelişmiş ülke vatandaşından eksikliğimiz yok" ifadelerini kullandı. 
Basın mensuplarının AB ülkelerinde ortaya çıkan 'çok kültürlülüğün iflas ettiği' görüşüne ilişkin soruları üzerine Bağış, Avrupa Birliği Bakanlığı olarak kendilerini Türkiye'nin reform mutfağı olarak gördüklerini kaydetti. Bağış, bütün bakanlıkların Avrupa Birliği ile ilgili müsteşar görevlendirdiğini ve 81 ilde Avrupa Birliği ile ilgili olarak vali yardımcıları bulunduğunu belirterek, "Onlar Avrupa Birliği için çalışmıyorlar. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha medeni, daha zengin, daha güçlü, daha dinamik olması için çalışıyorlar. 'Biz durmak yok, yola devam' diyeceğiz. Standartlarımızı yükselteceğiz" dedi. 
Bağış, Avrupa Birliği'nin bir barış projesi olduğu sözlerini hatırlatarak, "Biz reformlarımızı yapalım. Onlar bittiği zaman üye olup olmamaya da halkımız karar versin. O kararı bugün vermemize gerek yok. Biz kendi vatandaşımızın daha yüksek standartlarda yaşaması için ne gerekiyorsa onu yapacağız" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3