Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm mağdurları acil çözüm bekliyor

Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında evleri yıkılanlar, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bir an evvel sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm mağdurları acil çözüm bekliyor

Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında evleri yıkılanlar, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bir an evvel sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

29 Aralık 2017 Cuma 08:00
Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm mağdurları acil çözüm bekliyor

Fikirtepe Mahallesi'nde yaşayanlar, kentsel dönüşüm projesini üstlenen inşaat firmasının, 2012 yılında,Fikirtepe'de yaşayanlara kiralarını ödeme sözü vererek 1 ay içerisinde evlerini boşaltmasını istediğini, kendilerine evlerinden taşınmaları için harcırah ve 6 aylık kira bedeli verildiğini, ancak aradan geçen süre zarfında verilen sözlerin tutulmadığını, kentsel dönüşüm çalışmalarının da yarım kaldığını söylüyor.
Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm sürecinden mağdur olduğunu söyleyen mahalleli, durumlarının bir an önce açıklığa kavuşmasını bekliyor. Bazı mahalleli yeni taşındığı yerdeki kirasını ödeyemediği için eski evine geri dönmüş durumda. Bir başka mağdur vatandaş, “Kiralar ödenecekti. Yerinizi boşaltmazsanız ceza gelir dendi. Ben emekli maaşımı kiraya veriyorum. Perişan olduk gittik. Bazı kişiler kendi yerine göre krediyle daire aldı. Onu da ödeyemedi" diyerek mağduriyetini ifade ediyor. Bir başka mağdur ise, "Kapımızın önüne gelip uyuşturucu kullanıyorlar. Benim üniversiteyi bitirmiş kızım var; ama buradan gidip gelme şartları kötü olduğu için onu işe gönderemiyorum" dedi. Fikirtepeli mağdur vatandaşlar, “Devlet büyüklerimizden bu işin en kısa zamanda bitmesini istiyoruz" diyerek yetkililerden acil çözüm bekliyor...


Bu duruma nasıl gelindi?
Fikirtepe’de 6 bin 341 bina vardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında inşaat emsali imar planını yürürlüğe koydu. Fikirtepe ve çevresinin 134 hektarlık kısmı 60 adet yapı adasına bölündü. Ancak Fikirtepe imar planı, bölge halkının ihtiyaçları dikkate alınmadan düzenlendi. Birçok inşaat firması Fikirtepe’de sözleşme imzalamaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılında çıkardığı 6306 sayılı yasa ile evleri yıkılan ailelere kira yardımında bulunacaktı ancak ailelere ödenmesi gereken kira yardımları yapılmadı. .. Vatandaşların evlerini acele kamulaştırabilmek için yetkililerle işbirliği yapan firmalar bölgeyi, 2013 yılında riskli alan olarak ilan ettirdi. Fikirtepe ve çevresinin 134 hektarlık kısmı hiçbir zemin etüdü, riskli yapı tespiti ve sosyal etki araştırması yapılmadan riskli alan olarak ilan edildi. Bu nedenle Danıştay’da açılan dava sonucunda Bakanlar Kurulu’nun riskli alan kararı iptal edildi. Bakanlık mahkemenin iptal ettiği imar planını, inşaat emsalini 4.14’ten 4’e indirerek yeni bir planmış gibi uygulamaya koydu. İnşaat sözleşmeleri hakkında bilgisi ve hukuk desteği olmayan halk, ne yapacağını bilemez durumda iken bir sürü hukukçu ile çalışan müteahhitlerle baş başa kaldı. Bunu fırsat olarak gören bazı firmalar tek taraflı olarak hazırladıkları sözleşmeleri vatandaşlara dayattı. Tüm bunlar sürecin uzamasına neden oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3