Erdoğan Gazimağusa'da halka hitap etti

"Çetelere, mafyaya prim vermeyeceğiz. "

Erdoğan Gazimağusa'da halka hitap etti

"Çetelere, mafyaya prim vermeyeceğiz. "

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Erdoğan Gazimağusa'da halka hitap etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,"Çetelere, mafyaya prim vermeyeceğiz. Onları çökerteceğiz ki Kıbrıs ayağa kalksın" dedi.

Gazimağusa'da Namık Kemal Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde İskele'ye bağlı Bafra'daki "Nuh'un Gemisi Oteli'nin, Kuzey Sahil Yolu'nun 50 kilometrelik Geçitkale - Bafra bölümünün ikinci etabının, Gazimağusa Limanı'ndaki yüzer tersanenin, Lefke Avrupa Üniversitesi Çok Amaçlı Eğitim Bloğu Yapım Projesi'nin, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin Haspolat'taki Sosyal Konutlar Projesi'nin ve Güzelyurt Belediyesi Açık Amfi Tiyatrosu'nun açılışı gerçekleşti.


Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'den gelen bakanlar, KKTC bakanları, milletvekilleri, konuk heyet üyeleri, üst düzey diğer yetkililer ve kalabalık bir halk kitlesi katıldı. Başbakan Erdoğan, Namık Kemal Meydanı'nda sevgi gösterileriyle karşılandı.


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Namık Kemal Meydanı'nda birçok kez konuşmalar yaptığını, ama ilk kez Cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğini belirterek, meydanı dolduran ve sabırla bekleyen vatandaşlara teşekkür etti. "Bir ülkede yatırım olmadan kalkınma mümkün değildir" diyen Eroğlu, turizm ve üniversiteleri itici güç ilan ettiklerinde tepkiyle karşılandıklarını belirterek, yıllardır KKTC'ye yatırım için gerekli teşvikleri verdiklerini anlattı. Hizmet sektörünün önemine işaret eden Eroğlu, sektörlerin birbirini desteklemesiyle kalkınma olabileceğini vurguladı. "Bu yatırımların ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diyen Eroğlu, KKTC'nin ancak halkının birlik ve beraberliğiyle ve Anavatan'a bağlılığıyla ayakta durabileceğini belirterek, halktan birbirini sevmesini, anlamasını rica etti.Anavatan Türkiye olmasaydı, 1974 Barış Harekatı'nın da olmayacağını ve Namık Kemal Meydanı'nda bulunamayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun kıymetinin bilinmesini istedi.


"Ufak tefek seslere kulaklarınızı tıkayın, mühim olan bu ay yıldızlı bayrakların altında yan yana yürümek. Bize elini uzatacak bir anavatanımız olduğuna şükredelim" diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle konuştu:

"Anavatan'la el ele gönül gönüle bugünlere geldik, yarınlarda da birbirimizi severek birlik ve beraberliğimizi devam ettirerek bir yere varabiliriz. Görüşmelerin devam ettiği bugünlerde Sayın Hristofyas'la masada görüştüğüm bugünlerde aramızdan çıkacak çatlak sesler elimi zayıflatır.Çok şükür Sayın Başbakan dün ve bugün gerekli mesajları verdi. Bunlar Güney'deki komşular gibi Avrupa'ya da gitmiştir. Kıbrıs Türkü'nün yalnız olmadığı, birlik ve beraberlikle geldiği bugünlerden geriye gitmesinin mümkün olmadığı, çünkü Türkiye'yle birlikte geleceğin de programını çizdi. Bu programla yürüyeceğiz."


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ekim'e kadar müzakerelerden bir şey çıkıp çıkmayacağını yine bu meydandan halka söyleyeceğini, o zaman Anavatan'la ne yapacaklarını saptayacaklarını kaydederek, Güney'in de, KKTC'nin de sorunları bulunduğunu, bu sorunların tedbirlerle çözülebileceğini söyledi. "Her tedbire tepki her zaman doğru değildir. Bazı tedbirleri beraber alacağız, sonuçlarını göğüsleyeceğiz ve bileceğiz ki yarınlar daha güzel olacak" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin yatırımlarla her geçen gün kalkınan bir ülke pozisyonunda bulunduğunu kaydetti.Eroğlu, Anavatan'ın desteğiyle müzakere masasında ellerinin güçlü olduğunu, dünyanın da kendilerini anlamaya başladığını, uygulanan haksız ambargoların ne denli insanlık dışı olduğunu bildiğini ama kabullenemediğini söyledi. Eroğlu, "Anavatan'ın gayretiyle birlik ve beraberliğimizi bozmadan bu ambargolardan kurtulacağız. Biz anavatanımızla yürüyeceğiz. Birlik beraberlik içinde daha da çalışacağız, yarınları kurtaracağız" dedi. Eroğlu, gelecekten zerre kadar şüphe duymadığını yineleyerek, "Birbirimize güvendiğimiz sürece Kıbrıs Türk halkının saçından tek bir tel sökecek bir cesur göremiyorum" dedi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN


Bayraklarıyla meydanı dolduran, "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratı yapan coşkulu kalabalığa hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz sizlerle gurur duyuyoruz" dedi. Erdoğan, hükümeti kurduktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye yapmaktan ve Kıbrıs Türk halkıyla birlikte olmaktan, sevinçlerini paylaşmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Kıbrıs'ın kendileri için mübarek şehit kanlarıyla yoğrulmuş Çanakkale gibi aziz bir toprak olduğunu ifade ederek, şehitleri anan Erdoğan, "KKTC'nin bu bağımsızlık gününde, özgürlük gününde buraya eli boş gelmediğimiz için de ayrıca mutluyuz, bahtiyarız" diye konuştu.Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştirilen tesislerin Kuzey Kıbrıs ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"KKTC bugüne kadar bütün engelleme ve ambargolara rağmen dimdik ayakta durmayı ve güçlüklere karşı direnmeyi başarmıştır. KKTC'nin kendi ayakları üzerinde durması ve ekonomik açıdan kendine yeterli hale gelmesi için Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Bugün açılışını yaptığımız gibi somut projeler Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonun menfi etkilerini asgari düzeye indirecektir. Elbette diplomatik alanda Kıbrıs Türklerine uygulanan bu haksızlığı sona erdirmek için gerekli her adımı atmaya devam edeceğiz, ancak bu gibi projelerle Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin sorunlarının çözülmesine, bu ülkenin kalkınmasına azami destek sağlayacağız."


Başbakan Erdoğan, Gazimağusa'ya gelmeden önce helikopterle Güzelyurt'u ve 7 Mart'ta temeli atılan Alaköprü Barajı'ndan gelecek suyun ulaşacağı yeri gezdiğini ifade etti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Allah'ın izniyle bu değerli projeyi 3 yılda tamamlayacağız ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir sorununu daha çözüme kavuşturacağız. Sadece su değil, Türkiye'den KKTC'ye elektrik getirecek projemizin çalışmalarına da büyük hızla devam ediyoruz. Ne olur, ne olmaz diyoruz. Böyle dev projeler bir yandan Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik açıdan kabuğuna sığmasını sağlayacak bir yandan da sizleri yalnızlığa itmek isteyenlere anlamlı bir mesaj teşkil edecek. Ancak bu tür projelerden daha önemli bir husus var. Öncelikle KKTC'nin ekonomik altyapısının sağlam bir zemine kavuşması gerekiyor. Halihazırda uygulanan ekonomik programın meyvelerini vermeye başlaması son derece önemli ve sevindiricidir. KKTC kamu maliyesi açısından bugün birçok AB ülkesinin dahi sınıfta kaldığı bir sınavdan çok başarılı sonuçlar almaktadır. İşte Yunanistan'ın hali ortada. Güney Kıbrıs da aynı hale düşerse şaşmayın. Şimdi niye böyle konuştum diye de kızabilirler, onu da söyleyeyim. Bugün birlikte göğüs gereceğimiz bir takım zorluklar yarın sizler için yolunuzu açacak, umutlarınızı artıracak. 2002'de göreve geldiğimizde biz de Türkiye'de benzer bir ekonomik program uyguladık kardeşlerim. Bugün dünya ekonomileri arasında Türkiye büyümede 1. sıradadır. Hamdolsun kişi başına milli gelir 10 bin doların üstündedir. Bu yıl sonu itibarıyla zannediyorum ki 11 bin doları bulacak. Bakın beraber yola çıktığımız birçok ülke, Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden İspanya işsizlikte yüzde 20'lere ulaştı. Biz ise hamdolsun kriz dönemlerini atlattık ve yüzde 9.9'a düştük. Daha da iyi olacak ama ne yapacağız, birbirimize inanacağız. Eyvallah, durmak yok yola devam."


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de uyguladıkları ekonomik programın gelecek için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu, Türkiye'nin makro ekonomik yatırımlarda parmakla gösterilen bir ülke haline geldiğini ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyen, dünyada çift haneli büyüyen tek ülke olduğunu anlattı. KKTC'nin ekonomik adımlarının uygulanan haksız ambargoya son verilmesi için uluslararası baskı oluşturacağını kaydeden Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının 2015'i hedeflemesini istedi ve ustalık dönemlerinde atacakları adımlarla Kuzey Kıbrıs'ın 2015'te çok farklı olacağını söyledi. Erdoğan, "Bazı marjinal grupların, Türkiye'ye karşı tavır takınan bazı adeta sığınmacı grupların söylediklerine sakın kulak asmayın" ifadelerini kullanarak, muhataplarının Kuzey Kıbrıs'ın samimi halkı olduğunu belirtti. Erdoğan, "Siz bizim canımızsınız, ciğerimizsiniz, baş tacımızsınız. Türkiye olarak ekonomi yönetiminde 8.5 yılda kazandığımız tüm bilgi ve tecrübeyi Kuzey Kıbrıs ekonomisinde dönüşüm sürecine de
aktaracak, tüm imkanlarımızla Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olacağız" dedi.


Açılışı yapılan tesisler hakkında tek tek bilgi veren Başbakan Erdoğan, Nuh'un Gemisi Oteli gibi yatırımlara ülkenin turizm potansiyelini ortaya çıkarıp turizm cennetine çevirmek için büyük ihtiyaç olduğunu vurguladı. Erdoğan, Nuh'un Gemisi Oteli'nin KKTC turizmine dinamizm getireceğini belirterek, Türkiye'de işsizliği bu gibi yatırımlarla düşürdüklerini anlattı ve turizmin Kıbrıslılar için yeni istihdam kapısı olacağını söyledi.


Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın sık sık KKTC'de olacağını, her ay gelip birlikte durum değerlendirmesi yapacağını belirten Erdoğan, "Çünkü ustalık dönemi yan gelip yatarak olmaz, çok çalışacağız. Kardeşlerim yolsuzluklara, çetelere, mafyaya prim vermeyeceğiz, onları çökerteceğiz ki Kuzey Kıbrıs halkı ayağa kalksın. Mesele bu" dedi.


Erdoğan, KKTC'nin daha fazla turistin ilgisini çekmek için yaptığı yatırımlara ve çabalarına her türlü desteği verdiklerini belirtti. Açılışı yapılan 50 kilometrelik Kuzey Sahil Yolu'nun Geçitkale-Tatlısu-Bafra bölümüyle Girne'den Bafra'ya ulaşım için yeni ve ekonomik bir alternatif oluşturduklarını kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de iktidarda oldukları 9 yılda 114 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını, KKTC'de şehirlerarası yollarla ülkenin her noktasına kaliteli ulaşım sağlanmasına desteklerinin süreceğini söyledi.


Erdoğan, Gazimağusa'da özel sektör tarafından Türkiye kaynaklarıyla yaptırılan yüzer tersane sayesinde daha büyük gemilere hizmet verilebileceğini ve KKTC'nin ciddi bir merkez haline geleceğini kaydederek, LAÜ'deki çok amaçlı eğitim bloğuyla da 60 bin üniversite öğrencisi hedefine katkı yapıldığını, Afrika'dan da öğrenciler hedeflenmesi gerektiğini, mezunların Kuzey Kıbrıs'ın birer büyükelçisi olacağını anlattı.


Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti'nin yardımıyla LTB tarafından yaptırılan sosyal konut projesiyle düşük gelirli insanların kira öder gibi 14 yılda ev sahibi olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan Güzelyurt Belediyesi açık amfi tiyatrosunun sadece Güzelyurt'un değil, üniversitelerin de yararlanacağı bir yer olduğunu belirtti.


Başbakan Erdoğan, KKTC'nin sosyal açıdan gelişip güçlenmesi için bu gibi somut ve yararlı projelere desteğe devam edeceklerini vurgulayarak konuşmasını, "İnşallah yakın gelecekte başlatacağımız büyük projelerin açılışını da siz Kıbrıslı kardeşlerle yapacağız. Tüm bu proje ve altyapıların hayırlı olmasını dilerim. Emeği geçen tüm dostlarımıza özellikle teşekkür ediyorum" sözleriyle tamamladı.


BAŞBAKAN KÜÇÜK

KKTC Başbakanı İrsen Küçük ise, "Anavatan Sayın Başbakanı'nı Kıbrıs Türkü bağrına basmıştır. Lefkoşa'dan, Girne'den, Magosa'dan Namık Kemal meydanına kadar işte anavatan, yavru vatan ilişkileri, işte kopmayan ilişkiler, işte çıkar ilişkisi olmayan yavru vatan anavatan ilişkileri. Bu ilişkiye gölge düşürecek insanı tanımıyorum. Sevgili kardeşlerim her zaman için başta sayın anavatan başbakanı, Türkiyemizin tüm siyasileri her zaman için kendilerine KKTC kapılarının açık olduğunu bir kez daha bütün dünyaya Magosamızdan haykırmak isterim" dedi.


Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı, başbakanlar, bakanlar, Gazimağusa Belediye Başkanı ve diğer yetkililer kürsüye çağrılarak açılışı yapılacak altı noktaya canlı bağlantı yapıldı. Son olarak da 6 açılışı simgeleyen kurdele kesildi.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72