Dershaneler gerçekten kapatılacak mı?

Geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerinden birisi de dershanelerin...

Dershaneler gerçekten kapatılacak mı?

Geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerinden birisi de dershanelerin...

23 Nisan 2013 Salı 12:42
Dershaneler gerçekten kapatılacak mı?

Geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerinden birisi de dershanelerin kapatılması girişimleriydi. Başbakan Erdoğan'ın “Kimse gücenmesin kapanacak'' diyerek vurguladığı dershanelerle ilgili, kurmaylarına hazırlattığı ve daha sonra kapsamlı bir hal almasını istediği raporun açıklanmasına sayılı günler kala Flashaber olarak dershane yöneticilerinin nabzını tuttuk.

""

Görüştüğümüz dershane yöneticilerinin ortak görüşü; dershanelerin kapatılmayacağı yönünde. Bunun bir rant meselesi değil, eğitim sistemindeki açığın ve yetersizliğin önüne geçmek için ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğunu belirten yöneticiler; sınav sistemi varlığını koruduğu sürece dershanelerin kapatılmasının mümkün olmadığını söyledi. Başbakan'ın önce yanlış bilgilendirildiğini, ardından gerçekleri gördüğünü öne süren yöneticiler dershanelerin kapatılması halinde tam bir kaos yaşanacağını da iddia ediyor!

Üsküdar Özel Anafen Dershanesi Müdürü Turhan Çüteli, dershanelerin kapatılmasının iktidarı yıpratacağını söyledi. Çüteli: “Dershanelerin en büyük fonksiyonu eğitim açığını kapatmaktır ve maddi durumu iyi olan ile kötü olan öğrenciler arasındaki eğitim kalitesini eşitlemektir. Yüksek gelirli aileler öğrencilerini özel okula gönderiyor ya da özel ders veren öğretmenlere teslim ediyor. Orta düzey gelire sahip olan vatandaşlar  ise aylık 200 TL ödeyip bu açığı dershaneler yardımı ile kapatmaya çalışıyor.

""

  ''Sınav kalkacak ifadesi politik bir söylemdir''

“Dershaneler, sınav sisteminin bir yansımasıdır. Sınav sistemi sona ermeden dershanelerin kapatılması söz konusu bile olamaz” diyen Çüteli, açıklamasında; “1962'den itibaren geliştirilen bir politik söylemle sınav sisteminin kalkacağı bildiriliyor, fakat bugüne kadar bunun gerçekleşmeyeceği öğrenilmedi.  Anadolu lisesi ve meslek liseleri öğrencileri arasındaki bakış açıları farklı. Bundan dolayı sınava ihtiyaç duyuluyor. Devlet liseleri ile Kabataş ve Galatasaray gibi liselerin arasındaki eğitim farkı kapatılırsa dershanelere ihtiyaç duyulmaz.

""

''Dershaneler kapatılırsa 150.000 kişi mağdur olacak''

Hükümetin net bir tavır takınması gerekir.  Kafalarındaki mantık ‘acaba kaldırabilirsek ne olur’ şeklinde. Kaldırıldığı taktirde merdiven altı dershanecilik başlar.  Şu an dershanelerden vergi alınıyor. Dershaneye giden 1 milyon kişi ve 50.000 öğretmen var. Bunlar işsiz kalacak. Zaten öğretmen atama krizi yaşanıyor. Mağdur olan kişi sayısı artacak ve 150.000 kişiye ulaşacak. Dershanelerde 20 bin öğrenciye %10 ile %100 arası burs veriliyor. Hangi özel öğretmen bir öğrenciye burs verir” dedi.

 

“Dershanelerin kapatılacağını düşünmüyorum”

Ümraniye Fen Bilimleri Dershanesi Müdürü Ali Aydoğdu ise, görüntü vermezken dershanelerin kapatılması sürecine ilişkin olarak” 

''Asgari ücretle çalışan bir vatandaş, çocuğunu dershaneye gönderiyorsa dershanelere gerçekten ihtiyaç var demektir.  Esasında herkes beklemede ve ben de beklemedeyim.  Açıkçası, yorum yapmak istemiyorum. Kanımca hükümet doğru olanı yapmaya çalışıyor. Fakat dershanelerin kapatılacağını düşünmüyorum” dedi. Aydoğdu açıklamasını; “Öğrencilerimize her yıl bakanlığın belirlediği yüzde ile burs sağlıyoruz. İmkanı kısıtlı olan öğrencilere büyük indirimler sağlıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yazı dizisi devam edecek…

Son Güncelleme: 23.04.2013 12:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3