Bu yaz sıcak ve kurak olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim ...

Bu yaz sıcak ve kurak olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim ...

16 Mayıs 2014 Cuma 14:58
Bu yaz sıcak ve kurak olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl buharlaşma oranlarının yüksek olacağını belirterek, "Bu, kuraklık açısından iyi bir senaryo değil. Özellikle batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor" dedi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır ülkede yaz  aylarındaki sıcaklığın, mevsim norrmallerinin üzerinde olduğunu söyledi. Zararlı  etkiler nedeniyle dünyadaki mevsim akışının değiştiğini vurgulayan Şen, bu yaz  döneminde sıcaklığın geçmiş yıllara göre daha da artacağını ifade etti. 

 

Üç aylık yaz diliminin en az 45 gününde, sıcaklığın normal değerlerin  üzerinde beklendiğini anlatan Prof. Dr. Şen, "Bu yıl buharlaşma oranları daha  yüksek olacak. Bu kuraklık açısından iyi bir senaryo değil. Özellikle batı  bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor" diye konuştu. 

 

Prof. Dr. Şen, İstanbul'un yaz ayı sıcaklık ortalamasının 28 derece  olduğunu, bu yıl değerlerin artacağını zaman zaman 36-37 dereceye  ulaşılabileceğini dile getirdi. 

 

"Dünya'nın sıcaklığı 2 derece arttı" 

 

Dünyadaki en büyük sorunlardan birinin iklim değişikliği olduğunu  ifade eden Şen, sera gazlarının yeryüzünün iklim değerlerini bozduğunu vurguladı. 

 

Orhan Şen, sera gazlarının atmosferdeki salınımını önlemek amacıyla  2012'de imzalanan Kyoto Protokolü kurallarına bazı ülkelerin uymadığını  savunarak, son dönemlerde Asya ve Afrika'da Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek  toplantılar yapıldığını aktardı. 

Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti: 

 

"Tahminlere göre, 2040'lı yıllarda 2 derecelik artış beklenirken  2010'lu ve 2015'li yıllarda 2 derecelik artışa maalesef eriştik. Tabii bu 2  derecelik artış son derece önemli. Bilim adamları tarafından 2 derecelik artış  bir eşik olarak kabul ediliyor. Bu artışın geçilmemesi gerektiğini söylenirken  gelişmiş ülkeler sanayileri için buna kayıtsız kalıyor." 

Kaynak:milliyet

Son Güncelleme: 16.05.2014 14:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3