Boğaz'da ölümcül tehlike…

Boğaz'da ölümcül tehlike…

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Boğaz'da  ölümcül tehlike…
İTÜ tarafından yapılan ‘Yaşanabilir İstanbul için Gemi Emisyonları Kontrol Alanı' araştırması, Boğaz'dan geçen tankerlerin İstanbulluları yıllardır gizlice ‘kanser ettiğini' ortaya çıkardı.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Tayfun Kındap ve Doç. Dr. Alper Ünal'ın başında olduğu ekibin çalışmasına göre, İstanbul'da tanker emisyonuna bağlı hastalıkların tetiklenmesi nedeniyle 4480 kişi erken ölüm yaşıyor.

4 bin 200 kişi kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle, geri kalan 280 kişi ise akciğer kanseri nedeniyle ölüyor. Doç. Kındap, Boğazlar'dan geçiş yapan tankerlerdeki kükürt dioksit salınımının normalde 0.1 oranında olması gerektiğini, ancak Türk Boğazları'ndaki ölçümlerde bu değerin 1.5 (normalin 15 katı) gibi yüksek bir değerde olduğunu vurgulayarak tehlikenin boyutlarına dikkat çekti. Doç. Kındap, “1 tanker en az 100 aracın egzoz dumanına eşit salınım gerçekleştiriyor. İstanbul'da 3 milyon araç var. Boğazlar'dan her yıl 50 bin tanker geçtiği düşünülürse bu 5 milyon araca eşdeğer” dedi.
Kındap, alınması gereken önlemleri de şöyle anlattı: “300 groston'un üzerindeki tankerler sıkıntı yaratıyor. Boğazlar emisyon kontrol alanı ilan edilmeli. Geçecek gemilere kaliteli mazot zorunluluğu getirilmeli. ABD'de her yıl 60 bin kişi gemi emisyonlarına bağlı kanser ve solunum yetmezliği hastalıklarından ölüyor. Kükürt dioksit partikülleri sadece kıyı kesimlerini etkilemiyor. Hava ve rüzgârın etkisiyle şehrin iç bölgelerine kadar itiliyor. Belgrad Ormanı'nda piknik yapan vatandaş bile etkileniyor.”

Hesaplama nasıl yapıldı@f0

Kındap, gemilerden kaynaklanan CO2 (karbon dioksit) emisyonlarının yıllık 30 milyon ton olduğunu ve partikül madde konsantrasyonlarında atmosferde 14 ug/m3 bir artışa sebep olduğunu söyledi. Bilim adamı, İstanbul'da yılda 4 bin 500 kişinin tanker kirliliğinden etkilendiğini nasıl hesapladıklarını ise şöyle açıkladı: “Salınımın hava kirliliğine etkisi yüzde 25-50 arasında. Her 1 metrekare küp havada 10 mikrogram partikül madde artışı, hastalıklara bağlı erken ölümleri tetikliyor. Dünya Sağlık Örgütü, metrekare bazında mikrogram denklemiyle erken ölümleri tespit ediyor. Marmara Bölgesi nüfusunu 23 milyon olarak baz aldık. Metrekare mikrogram formülasyonu, kat sayı hesabı ve partikül madde formülüyle 4 bin 500 kişinin ölümü kükürt dioksit salınımı yüzünden erken gerçekleşiyor.” 

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3