Bakan Çelik işverenleri uyardı

7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nın açılışını....

Bakan Çelik işverenleri uyardı

7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nın açılışını....

06 Mayıs 2014 Salı 14:53
Bakan Çelik işverenleri uyardı

Bakan Çelik işverenleri uyardı: “İş güvenliği yetersiz”

7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nın açılışını gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de iş güvenliği ile ilgili verilerin arzulanılan ölçekte olmadığını söyleyerek işyeri sahiplerinin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 5-7 Mayıs tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu.
Gerek dünyada gerekse Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilerin arzulanılan ölçekte olmadığını belirten Çelik, "İş sağlığı eğitimiyle ilgili dünya genelinde de, ülkemizde de tabloya baktığımız zaman dünyanın da, Türkiye’nin de istenilen düzeye gelemediğini açıklıkla ifade edebiliriz. Uluslararası veriler çerçevesinde iş sağlığı güvenliği durumunu değerlendirdiğimiz zaman önümüze şu şekilde bir tablo çıkmaktadır. Bugün dünyada yaklaşık 3 milyar iş gücü var. Her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası meydana gelmektedir. Her yıl 2 milyon 300 bin çalışan, ya iş kazası ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her 15 saniye de bir işçi iş kazası geçirerek veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçirmektedir. İşe bağlı ölümlerin 5’te 4’ü, yani 1 milyon 700 bin kişi meslek hastalığı sonucu ölmektedir" diye konuştu.

""

İş yeri sağlığı ve güvenliği  ölümlü kazaları azaltır!
 

“Ölümlü iş kazası ve meslek hastalığı oranı son 10 yılda 100 bin işçide 17 işçi hayatını kaybederken, 2012 sonu itibarıyla 6 işçiye inmiş bulunmaktadır. Yani 2002 yılında 100 bin çalışan içerisinde 17 işçi hayatını kaybederken, alınan önlemlerin neticesinde bu 6’ya gerilemiş bulunmaktadır. Bu dönem içerisinde iş yeri sayısında yüzde 111’lik bir artış, çalışan sayısında da yüzde 128’lik bir artış olmasına rağmen iş kazalarında ülkemizde böyle bir gerileme söz konusudur. Yıllık olarak ifade edecek olursak, 2 yılı kıyaslarsak 2012 yılında bir önceki yıla göre çalışan ve iş yeri sayısında yüzde 8’lik bir artış olmasına rağmen ölümlü iş kazası sayısında yüzde 56’lık bir gerileme gerçekleşmiştir. 2012 yılında her gün 205 iş kazası olmuş, her gün 2 çalışan hayatını kaybetmiş ve yine her gün 6 çalışanımız iş göremez hale gelmiş bulunuyor. Olumlu bir gelişme var, ama bu yeterli değil. Bunun sıfırlanması konusunda büyük bir mücadele vermemiz gerekiyor." 

 

Son Güncelleme: 06.05.2014 14:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3