AVM’LER, DANIŞTAY KARARINI HİÇE SAYIYOR!

Danıştay’ın “AVM otoparklarında 0-3 saat ücretsiz olacak’’ kararı çoğu AVM tarafından uygulanmamakta. Cezayı işlemlerin az olması nedeni ile AVM’lerin bu vurgunu devam ediyor. 

AVM’LER, DANIŞTAY KARARINI HİÇE SAYIYOR!

Danıştay’ın “AVM otoparklarında 0-3 saat ücretsiz olacak’’ kararı çoğu AVM tarafından uygulanmamakta. Cezayı işlemlerin az olması nedeni ile AVM’lerin bu vurgunu devam ediyor. 

16 Kasım 2017 Perşembe 13:30
AVM’LER, DANIŞTAY KARARINI HİÇE SAYIYOR!

İBB Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME’nin) 29 Ocak 2007 tarihli kararı gereğince AVM’lerde 0-3 saat arası otoparkın ücretsiz olduğu belirtilmiş, 3 saat üzerinde yapılan park işlemleri içinde İBB Tarife Komisyonu tarafından belirlenen tarifeye göre ücret alınması kararı verilmiştir. Bu karara karşı bazı alış veriş merkezlerinin idare mahkemesinde açtığı dava idare mahkemesinde kabul edilmiş ise de akabinde İBB bu kararı Danıştay’a taşımış ve Danıştay 8. Dairesi temyiz duruşmasında AVM otoparklarının ilk 3 saat ücretsiz hale getiren İBB UKOME kararının hukuka uygun olduğuna hükmetmiştir.
OTOPARKTA DEVASA RANT
2016 yılı sonu itibarıyla İstanbul’da faaliyet gösteren AVM sayısı 120 civarında. Bu alış veriş merkezlerinin otoparklarının ücretlendirilmesi hususu da; İBB Ulaştırma Kordinasyon Merkezi (UKOME’nin) 29 Ocak 2007 tarihli kararı gereğince AVM’lerde 0-3 saat arası otoparkın ücretsiz olduğu belirtilmiş, 3 saat üzerinde yapılan park işlemleri içinde İBB Tarife Komisyonu tarafından belirlenen tarifeye göre ücret alınması kararı verilmiştir. Örneğin bir AVM otoparkının günlük cirosu 40 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor, aylık olarak bu AVM otoparkının kazancı 1 milyon TL’nin üstündedir. 2017 yılı içinde İBB Encümen kararına göre bu AVM’ye 115 bin TL ceza kesilmiş yani bu rakam otoparkın 3 günlük cirosuna eşit miktardadır, diğer bir deyişle bu AVM otoparkı yılda 362 gün kendisine çalışmakta. Bu durum İBB yönetimi açısından önemli bir zafiyeti de ortaya koymaktadır. Belediye ve AVM açısından kazan-kazan doğuran bu fiili durum halkın cebinden haksız bir şekilde para alınmasına sebep olmaktadır..


DANIŞTAY: 0-3 SAAT ÜCRETSİZ 
Tüketici Sorunları Derneği Yön. Kur. Üyesi Av. Bayram Yazıcı açıklamada bulunarak, "UKOME kararı gereğince, AVM otoparklarında, üç saate kadar park etmek ücretsiz. UKOME'nin bu kararının iptali için AVM'lerin açtıkları davada, her ne kadar İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından UKOME kararının iptaline dair karar verildiyse de temyiz aşamasında Danıştay tarafından bu karar bozuldu ve UKOME kararı yeniden geçerlilik kazandı. Artık AVM'lerin UKOME kararına uygun olarak, üç saati aşmayan süreler için tüketiciden otopark parası almaları mümkün değil. Ancak halen birçok AVM'de UKOME kararına aykırı olarak otopark ücreti alınıyor" dedi.

Son Güncelleme: 21.11.2017 11:35
Anahtar Kelimeler:
OtoparkİBBParkAVMücret
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72