Askeri davalara 'sistem dışı' kaydı

Referandumun ardından Askeri Mahkemeler tarihe karıştı, binlerce dosya sivil yüksek yargıya devrediliyor. Ama sistemler farklı, UYAP’ta da hazırlık olmayınca dosyalar “Sistem dışı” notuyla kaydediliyor.

Askeri davalara 'sistem dışı' kaydı

Referandumun ardından Askeri Mahkemeler tarihe karıştı, binlerce dosya sivil yüksek yargıya devrediliyor. Ama sistemler farklı, UYAP’ta da hazırlık olmayınca dosyalar “Sistem dışı” notuyla kaydediliyor.

03 Ağustos 2017 Perşembe 10:35
Askeri davalara 'sistem dışı' kaydı

Gazete Duvar'dan Çınar Livane Özwer'in haberine göre bu dosyalar daha sonra farklı bir esas numarası ile yeniden kaydedilecek. Bu durumun yargı sürecini ne kadar uzatacağı ise soru işareti.

Anayasa değişikliği ile kaldırılan askeri mahkemelerdeki dosyalar, suç yerlerine göre ilgili illerin savcılıklarına devredildi. Ancak bazı dava dosyalarının UYAP’a kaydı esnasında sorunlar yaşandı.

Bu sorunlarla ilgili Edremit Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi. Askeri mahkemelerce karar verilmiş olan ancak henüz kesinleşme ve tebligat işlemleri tamamlanmayan bazı dosyalar ile infaz aşamasında olan dosyaların UYAP’a nasıl kaydedileceği yönünde çözüm istedi.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi ve dava dosyalarının sistem dışı kaydedilmesine karar verdi. Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sarıkaya imzalı yazıda dosyaların devri ile ilgili uygulamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

 – Anayasa değişmeden önce askeri mahkemelerce henüz karar verilmemiş olan, karar verilmiş olmakla birlikte tebligat ve kesinleşme işlemleri tamamlanmamış olan dosyalar, suç yeri savcılıklarınca devralınacak.

– Karar verilmiş ve kesinleştirilerek infazı için askeri savcılıklara verilmiş ancak infazı yapılmamış dosyalar da askeri mahkeme esas dosyaları ile birlikte suç yeri savcılıklarınca devralınacak.

– Devir sonrası suç yeri savcılığınca UYAP sistemine dosyanın bulunduğu aşama dikkate alınarak “sistem dışı dosya” veya ilam kaydı ekranından kayıt işlemleri tamamlanarak yetkili mahkemeye dosyanın aktarımı sağlanacak.

– Kanunun yürürlüğe girmesinden önce askeri mahkemelerce karar verilmemiş olan dosyaların devredilen yetkili mahkemelerce yargılama faaliyetlerine devam edilecek.

– Askeri mahkemelerin kaldırılmasından önce karar verilmiş olan ancak tebligat ve kesinleşme işlemleri tamamlanmamış olan dosyaların devredilen mahkemelerce UYAP sistemine sistem dışı dosya kaydı yapılacak ve tebligat ile diğer işlemler yerine getirilecek.

– Askeri mahkemelerin kaldırılmasından önce verilen kararın kesinleştirilerek cezanın infazı için askeri savcılığa gönderilen dosyalarda, dosyanın devredildiği mahkeme tarafından düzenlenecek olan kesinleşme, ceza ve tali karar fişi evrakının suç yeri Cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesinden sonra infaz işlemlerine devam edilecek.

– İnfaz işlemlerinin yerine getirilmesi sırasında mükerrer infaz ve mükerrer adli sicil kaydı oluşmasına engel olacak şekilde işlemlerin denetiminin ve takibinin suç yeri savcılığınca yerine getirilecek.

DOSYALARA YENİ NUMARA VERİLECEK

“Sistem dışı kayıt” UYAP sisteminde kullanılan bir ifade. Sisteme bu isimle kaydedilen davalar, gerekli işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar farklı bir esas numarası ile UYAP’a yeniden kaydedilecek. Anayasa değişikliği yapılırken yaşanabilecek bu tür aksaklıklar için önceden önlem alınmamasını ise yargılamaların uzayıp uzamayacağı konusunda soru işaretlerine neden oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3