Yargı Beykoz’daki orman talanına izin vermedi!

İstanbul Beykoz’da yapımı planlanan 553 villaya 'ormanda geri dönülemez zararlar oluşacağı' gerekçesiyle izin vermeyen mahkeme, Çevre Bakanlığı'nın karara yaptığı itirazı da reddetti.

Yargı Beykoz’daki orman talanına izin vermedi!

İstanbul Beykoz’da yapımı planlanan 553 villaya 'ormanda geri dönülemez zararlar oluşacağı' gerekçesiyle izin vermeyen mahkeme, Çevre Bakanlığı'nın karara yaptığı itirazı da reddetti.

13 Aralık 2019 Cuma 10:00
Yargı Beykoz’daki orman talanına izin vermedi!

Mahkeme, İstanbul’un yeşil alanlarıyla öne çıkan Beykoz ilçesinde 553 villanın yapılması halinde “doğal sit özel orman alanında doğal yapının korunmasından söz edilmesinin mümkün olmayacağı”na dikkat çekerek, yapılan planlar hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’un Beykoz İlçesi’ne bağlı Dereseki Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 553 villanın yapılmasının önünü açmıştı. Bakanlık ayrıca proje hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı da vermişti. Proje kapsamında 286 bin 714 metrekare kapalı inşaat yapılması planlanıyordu. Projede 207 bin 744 metrekare yol ve 52 bin 442 metrekare peyzaj alanı, 20 bin metrekarelik alan sahip bin 219 araç kapasiteli kapalı otopark yapılacaktı. Yapılacak 553 adet villa, bodrum kat+zemin kat+1 kat olarak planlandı. Villaların yükseklik sınırı 12 olarak belirlenmişti.

VİLLALAR YAPILIRSA DOĞAL SİTE GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VERECEK

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, konuyu yargıya taşıdı.

Davaya bakan İstanbul 9. İdare Mahkemesi’ne ulaşan bilirkişi raporunda inşaatın ormanlık alana geri dönülemez zararlar vereceği gibi önemli tespitler yer aldı. Raporda 553 villanın yapılması halinde “nitelikli doğal koruma alanı”larının etekileneceği, yapılaşmaya açılacak alanda oluşacak toplam inşaat alanı değerleri nedeniyle, doğal sit/özel orman alanlarında doğal yapısının korunmasından söz edilmesinin mümkün olmayacağı” belirtildi.

PLANLAR KAMU YARARI İÇERMİYOR
Raporda dava konusu imar planlarının uygulanması halinde Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanının bir bölümünü kapsayan planlama alanında geriye dönülmez zararlara neden olunacağı tespitinin yanında “Orman alanlarının doğal yapısının korunmasının ve sürdürülebilirlikten söz edilemeyeceği, söz konusu planların, yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırılık içerdiği, planlama ilke ve tekniklerine, şehircilik esaslarına uygun olmadığı ve kamu yararı içermediği görüş ve kanaatine yer verildiği görülmüştür” dendi.

MAHKEMEDEN 553 VİLLA PLANI HAKKINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Planlarının uygulanması halinde Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanının bir bölümünü kapsayan planlama alanında geriye dönülmez zararlara neden olunacağı kanaatine varıldığı…”

Mahkeme açıkladığı gerekçelerle “Dava konusu Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planlarında, planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uyarlık görülmemiştir” diyerek söz konusu plan değişiklikleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAKANLIĞIN İTİRAZINI DA REDDETTİ

Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi, Bakanlığın İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararına yaptığı itirazı da reddetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72