İstanbul'un asayişi Artık Onlardan Sorulacak

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Asayiş Devriye Köpeği Olarak Kangal ve Akbaş Yetiştirme Projesi" kapsamında Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinden alınan 10 Akbaş cinsi çoban köpeği, eğitimin ardından kentin asayişi için görevlendirilecek.

İstanbul'un asayişi Artık Onlardan Sorulacak

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Asayiş Devriye Köpeği Olarak Kangal ve Akbaş Yetiştirme Projesi" kapsamında Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinden alınan 10 Akbaş cinsi çoban köpeği, eğitimin ardından kentin asayişi için görevlendirilecek.

12 Aralık 2017 Salı 20:48
İstanbul'un asayişi Artık Onlardan Sorulacak

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, asayiş ve toplumsal olaylarda caydırıcı olarak yurt dışından getirilen ancak maliyeti pahalı olan köpekler yerine Kangal ve Akbaş kullanılmasını için söz konusu projeyi başlattı.
Proje kapsamında Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezindeki 6'sı yavru 10 Akbaş çoban köpeği, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Pendik'teki Köpek Eğitim Merkezine gönderildi. Buradaki zorlu eğitimleri başarıyla yerine getiren Akbaşlar, yaklaşık 3 ay sonra kentin asayiş ve emniyetinde görev alacak.

"Toplumsal olaylarda Akbaş’larla karşılaşılabilir"

Sivrihisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Erhan Ulutürk, AA muhabirine, çok zeki, cesur ve ailesine bağlı,Türkiye'nin yerli ırklarından Akbaşları koruma altına almak amacıyla 2009'da ilçede Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezini kurduklarını hatırlattı.

Koruma amacıyla 8 köpekle başladıkları çalışmanın ardından bugün 80 damızlık Akbaş'a ulaştıklarını ifaden eden Ulutürk, şöyle konuştu:

"Şu anda 80 Akbaşımız var. Kültürel mirasımız olan Akbaş çoban köpeği, Sivrihisar ilçesine özgü bir ırk.İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yetiştirmek üzere bizden 6'sı yavru olmak üzere 10 Akbaş aldı. Çevik kuvvet ekipleri tarafından eğitilecekler. Bu eğitimin ardından Akbaş'ın başarılı olacağına inanıyorum. Çevik kuvvet ekiplerinin kullandığı Alman çoban köpekleri de sürülerde görevliydi. Bunlar eğitim aldıktan sonra polisler kullanmaya başladı. Akbaş çoban köpeği de zeki bir ırk. İri cüssesiyle de caydırıcılığı bulunuyor. Gelecekte toplumsal olaylarda Akbaşlarla karşılaşılabilir. Akbaşlar, diğer köpeklerin 45 günde aldığı eğitimi 10 günde tamamlıyor. Emniyet müdürlüklerimizin bundan sonra Alman ya da Belçika çoban köpekleri yerine öz değerimiz olan Akbaş çoban köpeğini kullanacağını düşünüyorum."

"Emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyorum"

Ulutürk, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün çalışmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Türk emniyet teşkilatında daha önce yabancı menşeli köpeklerin kullanılmasının kendilerini derinden üzdüğünü anlatan Ulutürk, "Akbaşların koruma özelliği ve zekiliğinden dolayı kullanılmasını ümit ediyorduk. Emniyet teşkilatımıza Akbaşlara verdiği değer için teşekkür ediyorum. Belli bir zaman sonra emniyet güçlerinin tamamen Akbaşları kullanacağına inanıyorum." diye konuştu.

Çok zeki, cesur ve ailesine bağlı, Türkiye'nin yerli ırklarından Akbaşlar sürü koruma köpeği olarak yetiştiriliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72