İstanbul'un ara sokakları hurdalık gibi

İstanbul'un ara sokakları, aynı yerde yıllardır bekleyen hurda araçlarla dolu. Plakası düşen, kaportası çürüyen ve lastikleri eriyen hurda araçların görüntü kirliliği ve asayiş sorunu yarattığını söyleyen mahalle sakinleri çözüm istiyor.

İstanbul'un ara sokakları hurdalık gibi

İstanbul'un ara sokakları, aynı yerde yıllardır bekleyen hurda araçlarla dolu. Plakası düşen, kaportası çürüyen ve lastikleri eriyen hurda araçların görüntü kirliliği ve asayiş sorunu yarattığını söyleyen mahalle sakinleri çözüm istiyor.

10 Aralık 2018 Pazartesi 14:00
İstanbul'un ara sokakları hurdalık gibi

İstanbul'un dört bir yanı sahipleri tarafından terk edilmiş hurda araçlarla dolu. Genellikle sokak aralarında bulunan hurda araçlar, özellikle nüfusu hızla artan Esenler, Başakşehir, Fatih, Sancaktepe, Tuzla gibi ilçelerde ciddi sorun yaratıyor. Bu sorunların başında park yeri, görüntü kirliliği ve genel asayiş sorunu geliyor. Hurda araçların yıllardır aynı yerde beklediğini söyleyen mahalle sakinleri, soruna bir çözüm bulunmasını istiyor. O vatandaşlardan biri olan, “Ben burada esnafım. Dükkanımın ön ve arka tarafı hurda araba ile dolu. 6 aydır şu araba burada yatıyor. Karşısı da dolu. Ama burada suçlu belediye. Bu araçlar burada aylarca kalıyor. Ben kendi arabama yer bulamıyorum. Dükkanım burada olmasına rağmen gidiyorum arka tarafa park ediyorum" dedi.

“HURDAYI OTOPARKA KOYDUK BİZDEN AYDA 150 LİRA İSTEDİLER"

Hurdaya çıkmış araç sahipleri de mecbur kaldıkları için hurda araçlarını sokak aralarına park ettiğini söylüyor. Onlardan biri, “Aracımız 2 yıldır burada. Yeni bir araba alınca bu kaldı burada. Otoparka koyduk bir kere, o da bize çok maliyetli geldi. Aylık 150 milyon istediler, bizde oraya bırakmadık evimizin önüne koyduk işte böyle." dedi.

“BENİM ARABAM BONZAİ İÇENLERİN MEKANI OLMUŞ"

Esenler'de oturan bir kişi ise, “Aracım en az 2 yıldır burada bekliyor. Çünkü aracımız eski ve bakıma ihtiyacı var. Bu bakımı da yapmak istemiyorum. Aslında hurda yasasını bekliyordum, o yasa da çıktı. Şimdi bu ayın sonunda bu aracı vereceğiz. Bekleyen araç bölgede asayiş sorunu yaratıyor. Benim arabam bonzai çekenlerin mekanı olmuş" ifadelerini kullandı.

İBB 5 AYDA 890 HURDA ARACI GERİ DÖNÜŞÜME GÖNDERDİ
Geçtiğimiz Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Hurda Araç Teşviki" olarak bilinen uygulamaya rağmen artarak devam ediyor. Bu uygulamaya göre, 16 ve daha büyük yaştaki araçların hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin sağlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü verilerine göre, uygulamanın başladığı tarihten Aralık ayı başına kadar toplam 890 adet hurda araç teslim alınarak geri dönüşüme gönderildi. Ancak sokak aralarında teslim alınmayı bekleyen daha nice araç geri dönüştürülmeyi bekliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72