İBB’den tuhaf cevap: Uzman ekipmanlarımız yok

CHP’li Berke Merter, önergesinde İBB’ye insan sağlığını tehdit eden kanserojen madde asbesti sordu, İBB’den cevap geldi: "Asbeste karşı uzman ekip ve ekipmanımız yok!"

İBB’den tuhaf cevap: Uzman ekipmanlarımız yok

CHP’li Berke Merter, önergesinde İBB’ye insan sağlığını tehdit eden kanserojen madde asbesti sordu, İBB’den cevap geldi: "Asbeste karşı uzman ekip ve ekipmanımız yok!"

10 Temmuz 2018 Salı 11:07
İBB’den tuhaf cevap:  Uzman ekipmanlarımız yok

CHP İBB Meclis Üyesi M. Berke Merter 10 ay önce 18.09.2017 tarihinde hazırladığı ve yerinde inceleme yaparak fotoğrafladığı, “İstanbul halkının sağlığını tehdit eden asbest, alınması gereken önlemler hakkında” konulu yazılı soru önergesinde “Kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı ve milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul’da insan sağlığını önemli oranda tehdit eden ve kanserojen etkisi bulunan ve Kentsel dönüşüm sırasında yaşanan yıkımlar dolayısıyla meydana gelecek Asbest tehlikesine karşı İBB’nin bir önlemi ve hazırlığı olup olmadığı” sorusuna yazılı olarak yanıt veren İBB 12.04.2018 tarihli verilen cevapta; “Asbest’e karşı birtakım önlemlerimiz var ancak uzman ekip ve ekipmanlarımız yok” notunu yazdı. CHP’li Berke Merter verilen bu olumsuz ve çarpıcı cevap hakkında Asbeste karşı yapılacak çalışmalar, öneriler ve yanıtlanmasını istediği sorulardan oluşan ikinci bir yazılı soru önergesi hazırladı ve Meclis Başkanlığına sundu, şu cümlelere dikkat çekti: “18.09.2017 tarihinde 107 sayılı soru önergemizde Asbest ve kentsel dönüşümün İstanbul halkının sağlığını nasıl tehdit ettiğini yasal mevzuatı da hatırlatarak gündeme getirmiştik. Soru önergemize verilen cevap bize maalesef göstermiş bulunuyor ki İstanbul halkının sağlığı Asbest aşçısından yeterli önlemlerin alınmaması sebebiyle ciddi şekilde tehdit altında. Bu sebeple halkımızın bize Meclis Üyelerine yüklediği sorumluluğun yerine getirilmesi aşçısından size tekrar konunun ciddiyetini de hatırlatarak bir takım önlem tekliflerimizle beraber sunmak isteriz” ifadelerine yer vererek şunları söyledi ve şu soruları sordu:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA;

Konusu: İstanbul halkının sağlığını tehdit eden Asbest, alınması gereken önlemler ve 18.09.2017 tarihli önergemize verilen cevap hakkında.

18.09.2017 tarihinde 107 sayılı soru önergemizde Asbest ve kentsel dönüşümün İstanbul halkının sağlığını nasıl tehdit ettiğini yasal mevzuatı da hatırlatarak gündeme getirmiştik. Soru önergemize verilen cevap bize maalesef göstermiş bulunuyor ki İstanbul halkının sağlığı Asbest aşçısından yeterli önlemlerin alınmaması sebebiyle ciddi şekilde tehdit altında. Bu sebeple halkımızın bize Meclis Üyelerine yüklediği sorumluluğun yerine getirilmesi aşçısından size tekrar konunun ciddiyetini de hatırlatarak birtakım önlem tekliflerimizle beraber sunmak isteriz.

Kentsel dönüşümde asbest sökümünün aksayan yönleri ve Oöneriler:

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının (IARC) “Kesin Kanserojen” olarak Kategori 1 seviyesinde gösterdiği asbest, zararlı olduğu bilinmediği dönemlerde birçok alanda kullanılmıştır. Ülkemizde özellikle kentsel dönüşüm süreci ile çalışan ve halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturması, konunun kamuoyu gündemine sık sık gelmesine sebebiyet vermektedir.

Ülkemizde asbestin her türünün çıkarılması, işlenmesi, satılması ve ithalatı, asbest içeren her türlü ürünün ithalatı ve satılması 2010 yılında çıkarılan yönetmelikle yasaklanmış, 2013 yılında yayımlanan “Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” ile yasak öncesi kullanıldığı alanlardan nasıl bertaraf edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Aşağıda sıraladığımız belediyeler bazında aksayan yönler ve önerilerin belediyelerce uygulanması, özellikle kentsel dönüşümde söküm ve revizyon alanlarında çalışan ve çevreseinde bulunan halkın sağlığını tehdit eden durumların proaktif olarak önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Aksayan Yönler:

1. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin asbest konusunda öncü bir rol almaması, bağlı ilçe belediyelerini yönlendirememesi ve yönetememesi,

2. İstanbul’da çoğu ilçe belediyesinin (Bazı belediyeler hariç - Kadıköy, Beşiktaş, Maltepe, Şişli, Bağcılar gb) asbest sökümü ve yönetimi konusunda bir sürece sahip olmaması,

3. Sörvey, söküm, yıkım, ölçüm, analiz, nakliye, paketleme ve bertaraf gibi birçok asbest faaliyetinde Asbest Proje aşamalarının tümünün tek bir uzman veya kuruluş tarafından yapılması tarafsızlık ve çıkar çatışmalarına neden olmaktadır. Bu durumu belediyelerin ayıramıyor olması yasal olarak geçersiz raporlamaya neden olmaktadır. (Asbest olan yerde yok, var olan yerde yok olması durumu)

4. Bakanlık taşra teşkilatlarına yapılan iş planı bildirimlerin belediyelerce takip edilememesi.

5. Belediyelerin Asbestli yapıların sökümü, yıkımı veya revizyonlarına ilişkin bir kayıt sisteminin olmaması.

6. Belediyelerin sahalarda yapılan sökümlerde uzmanların ve söküm çalışanlarının yetkinlik ve lisanslarını takip edememesi ve teknik bilgi yetersizliği nedeniyle sorgulayamaması.

7. Asbest konusunda belediyelerde asbest söküm uzmanının olmaması.

8. Belediyelerde asbest sökümü ve diğer konularda yetkin/yetkili kişinin bulunmaması.

9. Asbest tespiti amaçlı numune alımlarının uygun kişilerce alınıp alınmadığını Belediyelerin tespit edememesi.

10. Asbest raporlarının gerekçerliliği konusunda belediyelerin teknik bilgilerinin yetersiz olması.

11. Sökümlerin belediyelerce izlenmemesi.

12. Bazı belediyelerin sadece asbest sonuç raporu vb raporlar ile yıkıma izin vermesi.

13. Belediyelerin şahit numune almaması/aldırmaması.

Öneriler:

1. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin asbest konusunda izlenecek yol haritasını tüm ilçe belediyelere bildirmesi,

2. Asbest projelerine ilişkin belediyelerin profesyonel destek alarak asbest yönetim prosedürü oluşturması,

3. Yapılan işin tarafsızlığının sağlanması ve çıkar çatışmalarının önüne geçilebilmesi için sörvey, söküm, yıkım, ölçüm, analiz, nakliye, paketleme ve bertaraf aşamalarını net bir şekilde ayırt edilmesi ve duyurulması,

4. Meclis kararları ile Bakanlık taşra teşkilatlarına yapılan bildirimlerin bir nüshasının ilgili birimlerine iletilmesini sağlanmalı,

5. Kentsel dönüşüm kapsamında özellikle tehlikeli maddeler (asbest vb) ile ilgili bir kayıt sistemi oluşturmalı,

6. Söküm işlerinde çalışan uzman ve çalışanların yetkinlik ve lisanslarını Asbest Söküm Uzmanları Derneği veya Bakanlık ile işbirliği yaparak doğrulaması,

7. Konuyla ilgili belediye birimlerinde Asbest Söküm Uzmanlarını istihdam etmesi,

8. Geçmiş tüm raporları Asbest Söküm Uzmanları Derneği gibi uzman mesleki sivil toplum örgütlerinden bir ekip ile gözden geçirmesi ve uygunluklarını teyit etmesi,

9. Büyükşehir Belediyesi önderliğinde ilgili ilçe belediyesi ve tarafların katılımı ile İstanbul iline özel bir Asbest Bilgilendirme etkinliği düzenlemesi,

10. Asbest tespit, söküm ve bertaraf işlerine ilişkin gözetimlerde Asbest Söküm Uzmanlarını gözetmen olarak kullanması,

11. Yıkım ruhsatı başvuruları için şahit numune alımlarına yetkin ve bağımsız bir tarafı dahil etmesi, önerimizdir.

Sorularımız:

1. Yukarıda bahsettiğimiz aksayan yönler ve önerilerimiz doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul halkının sağlığını bu kadar tehdit eden asbeste karşı ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

2. Tekliflerimiz ve önerilerimiz ışığında İstanbul halkının sağlığını göz önünde bulundurarak gerekli denetimleri ve yaptırımları uygulamayı düşünüyor musunuz?

Ekler:

1. 18.09.2017 tarihli 107 sayılı soru önergesi

2. Soru önergesine verilen cevap

Önergemizin başkanlık makamına havale edilmesini ve yazılı cevap verilmesini arz ederiz.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2018 yılı Haziran ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri M. Berke Merter, Ümit Yurdakul, Seyit Ali Aydoğmuş, Şenol Yolbir, Musa Keleş ve Hasan Tapan’ın imzaları ile önerge meclise sunuldu, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edildi.

Son Güncelleme: 10.07.2018 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72