Heybeliada 2 yılda bu hale geldi!

Doğal sit alanı olan Heybeliada’da Sadık Güzel Osman Plajı ile Asaf Plajında denizin doldurulduğu, plajların dokusunun bozulduğu ortaya çıktı.

Heybeliada 2 yılda bu hale geldi!

Doğal sit alanı olan Heybeliada’da Sadık Güzel Osman Plajı ile Asaf Plajında denizin doldurulduğu, plajların dokusunun bozulduğu ortaya çıktı.

03 Eylül 2021 Cuma 16:46
Heybeliada 2 yılda bu hale geldi!

Mülkiyeti Darülaceze’ye ait olan 120 yıllık tarihi Sadık Güzel Osman Plajı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün denize çivileme atladığı yer olarak biliniyor. 2001’den beri Green Beach adıyla tarihi plajı işleten İsmail Cevahir, 30 Eylül 2019’da plajda için “basit onarım ve tadilat” izni alındı. İznin ardından 114 ada, 1 parseldeki, 13 bin 782 m2 alanda ağaçlar kesildi, tamamının hafriyat yapılmasıyla şantiye alanına çevrilerek kotlar değiştirildi. Yurttaşların tepkisi üzerine Ekim 2019’da Adalar Belediyesi, “Yapı tatil” tutanağı düzenleyerek projeyi durdurdu. Şirket de kesilen erguvan, ayva ve söğüt ağaçlarının yerine palmiye ağaçları dikeceğini söyledi.

DÜZELTECEĞİZ DEMİŞLERDİ

Sadık Güzel Osman Plajı’nın yanında olan Asaf Plajı’na da Nisan 2020’de 50 ton beton dökülerek deniz dolduruldu. Yine yurttaşların tepkisi üzerine Adalar Belediyesi, 17 Nisan 2020’de “Yapı tatil” tutanağı düzenleyerek bu çalışmayı da durdurdu. Kararın ardından gazetemize konuşan plajı işleten Aslan Turizm’in sahibi Emir Uzun da hata yaptıklarını kabul ettiklerini belirterek “Müşterilerimiz için sorun yaratacak yerlerin düzeltilmesi için beton dökecektik. Tek hatamız mikserleri getirip beton dökmemiz oldu. Sorunu gidereceğiz” demişti.

ÇUVALLARLA ÇİMENTO

Projeler durdurulmasına rağmen iki plajda da çalışmanın devam ettirilerek dokunun bozulduğu ortaya çıktı. Tarihi Sadık Güzel Osman Plajı'nda durdurulan proje şirketin girişimleriyle yenilenip Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylandıktan sonra geçen sene sonbaharda tekrar çalışmaya başlandı. Aquapark, havuz dahil birçok yapılaşma tamamlandı. Asaf Plajında ise en son 24 Temmuz 2021’de bu sefer çuvallara çimento konulup denizin doldurularak üzerine kum döküldüğü kaydedildi.

‘KANUN UYGULANMIYOR’

İki plajın son görüntüsü karşısı tepkili olan ada sakinlerinden avukat Mustafa Lütfi Kıyıcı, alanın adım adım yok edildiğini vurgulayarak, “Kıyı kenar çizgisine müdahale ediliyor. Kıyı kenar dolduruluyor. Kıyılarımız gitti. Küm kurumlar kıyı yağmasına göz yumuyor. Ecrimisil denilen ceza unsuru kira sözleşmesi gibi kullanılıp yasalar çiğneniyor. Kira kontratları yok. ‘Biz cezasını ödedik’ deyip devam ediyorlar. Kanun uygulanmıyor. Yasayı yok saymak suçtur. Şezlonglar buralara konuldu. Eski hali arasında dağlar kadar fark var. Korkunç” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3