AFET BİLİNCİ DAYMED 2011’LE HAYAT BULUYOR

Doğal Afetler ve Yoksullukla Mücadele Eğitim Derneği (DAYMED 2011) afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak için sayısız etkinlik ve proje geliştirdi. DAYMED Başkanı Ayhan Keçe, “Toplum tabanlı olmayan bir afet yönetiminin başarı ihtimali yoktur. DAYMED olarak bu konuda da köprü vazifesini üstlenmekteyiz” diyor.

AFET BİLİNCİ DAYMED 2011’LE HAYAT BULUYOR

Doğal Afetler ve Yoksullukla Mücadele Eğitim Derneği (DAYMED 2011) afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak için sayısız etkinlik ve proje geliştirdi. DAYMED Başkanı Ayhan Keçe, “Toplum tabanlı olmayan bir afet yönetiminin başarı ihtimali yoktur. DAYMED olarak bu konuda da köprü vazifesini üstlenmekteyiz” diyor.

25 Şubat 2020 Salı 13:40
AFET BİLİNCİ DAYMED 2011’LE HAYAT BULUYOR

Kısa adı DAYMED 2011 olan Doğal Afetler ve Yoksullukla Mücadele Eğitim Derneği, Gölcük Depreminin yıldönümü olan 17 Ağustos günü 2011 yılında Ümraniye’de kuruldu. Kendi kararlarını kendi veren, sivil, katılımcı, kapsayıcı ve kuşatıcı bir sivil toplum kuruluşu olan DAYMED 2011, afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak için bu güne kadar birçok organizasyon ve projeye imza attı. Olası İstanbul depreminin daha çok konuşulduğu bu günlerde DAYMED’in önemi ve çalışmaları dikkat çekiyor.

Kasım 2018’den beri Dernek başkanlığını başarı ile sürdüren Ayhan Keçe gazetemize konuştu. DAYMED olarak yaptıkları çalışmalardan ve projelerden bahseden Ayhan Keçe afet ve afet bilinci hakkında önemli bilgiler verdi.

“Afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak istiyoruz”

Derneğimizin amacı; Doğal afetlerde yaşanan kayıpların çok ciddi bir kısmının afetlere karşı önlem alınmaması nedeniyle gerçekleştiğinin bilincinde olarak afet durumunda toplumumuzun maddi ve manevi kaybını en aza indirmek, doğal afetlerin öncesinde alınacak önlemler ve afet sonrası yoksullukla mücadele konularında eğitimler vererek, afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak ve bu konun en güçlü temsilcisi olmaktır.

“Ortak kent kültürünü oluşturuyoruz”

Derneğimizin bir diğer amacı da hemşeri derneklerinden farklı olarak şehir yaşantısındaki problemlere ortak çözümler üreterek, bulunduğu yerde ortak kent kültürünün oluşmasını sağlamaktır.

“5 binden fazla vatandaşımıza eğitim verdik”

Derneğimiz, kuruluşundan bu yana onlarca okulda, kurum ve kuruluşta yaklaşık 5000’den fazla vatandaşımıza bu konularda eğitimler vermiş olup bu doğrultuda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. DAYMED 2011 gönüllülük esaslı bir dernek olarak mümkün olan herkese ulaştırmak amacıyla eğitimlerini ücretsiz vermektedir.
Doğal afetler insan eliyle durduramadığımız yegane tehlikelerdendir. Bilinmelidir ki, bu konuda bilinçli olmak size önce kendinizi, sonra elinizin ulaşabildiği herkesi kurtarma şansı tanır. DAYMED 2011 ailesi olarak olası afetlerden kendimizi, sevdiklerimizi ve hatta ülkemizi koruyabilmek amacıyla bu konudaki gerekli eğitimleri sağlamak için bir araya geldik.


“Toplum tabanlı olmayan bir afet yönetimi- başarılı olamaz”

Ne yazık ki toplumumuzda STK ve yöneticilerinin itibarı hak ettiği yerde değildir. Unutulmamalı ki STK’lar halkın kendisi ve halka hizmetin en uç noktasıdır. Toplum tabanlı olmayan bir afet yönetiminin başarı ihtimali yoktur. Akademik çalışmalar belirli bir zümre içerisinde konuşula gelmekte olup birçok konu halka ulaşmamaktadır yada halka dokunamamaktadır. DAYMED olarak bu konuda da köprü vazifesini üstlenmekteyiz.

Halkımızı bu süreç içerisinde afetzede değil, paydaş olarak görüp, tüm toplumu sürecin içerisine dahil edilmesi gerekliliğinden yola çıkarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Bunun ne kadar önemli olduğunun örneğini son yaşadığımız Elazığ depreminin istatistiklerinden de görebiliyoruz. AFAD verilerine göre yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımızın sayısı yaklaşık 1100. Arama kurtarma ekiplerinin enkaz altından yaralı olarak çıkarabildikleri vatandaşımızın sayısı ise yaklaşık 50 kişidir. Buradan da anlaşılacağı üzere yaklaşık 1000 kadar vatandaşımız ya kendi imkanları ile kurtuldular yada komşuları tarafından. Tüm toplumun bu sürece dahil olması zaruridir.

 

Neden Ümraniye?

“Neden Ümraniye sorusuna cevabımız şu şekildedir; Ümraniye’nin, İstanbul’un diğer ilçelerine oranla zemin ve bina stoku bağlamında olası bir depremi daha az hasarla atlatması beklenmektedir. Buradan yola çıkarak olası bir büyük depremde Ümraniye lojistik üs ve arama kurtarma ekipleri sayısı bakımından ne kadar çok kişiye sahip olursa, çevre ilçelere de o oranda yardım edebilir” dedi.

DAYMED 2011’den bir ilk

İstanbul’da bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Ayhan Keçe, “Derneğimiz bu kapsamda Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AME) ile Afet Bilinci, Afet Psikolojisi, Temel Yangın Önlemleri ve Söndürme, Temel İlk Yardım ve Hafif arama kurtarma konularında, yönetim kurulumuz ve üyelerimize yönelik eğitim alınması konusunda anlaşmaya vararak protokol imzalamıştır. Bu kapsamda ilk etapta 30 kişilik bir ekip oluşturduk. Bu ekip Ümraniye’nin sivil halktan oluşan ilk hafif arama kurtarma ekibi olacaktır.Ayrıca DAYMED 2011 olarak Ar-ge komisyonumuzun yaptığı çalışmaları yakın zamanda ziyaretler gerçekleştirerek Kamu ve Yerel yöneticilerimize sunmayı planlamaktayız.

Son Güncelleme: 26.02.2020 13:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72