Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz’da ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ kutlanmakta. Bu gün; ülkemizde gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla haberleri yaptıkları, onları anlamamız için kutlanan bir gün. Bir basın elemanı, yeri geliyor bir savaşın ortasına da girebiliyor, yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak zorunda kalabiliyor. İşte bu gün onların günüdür, onlara saygı günüdür. 1946 yılından itibaren her sene 24 Temmuz, kafamızda Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak canlanır. Bu günde, yani Gazeteciler ve Basın Bayramı’nda birçok etkinlik yapılır. Özellikle birçok siyaset adamı, rektör, dekan, belediye başkanı, vali tarafından bildiriler yayınlanır. Bu bildiriler ile gazeteciler ve basının bayramını kutlarlar ve bunun önemi üzerinde durular. Birçok platformda bu gün mesaj, yani SMS yoluyla kutlanıyor. Eğer basın mensubu arkadaşınız varsa bu günü onun bayramı olduğu için kutlayabilirsiniz. Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Basın dünyasında çalışan ve emek veren gazetecilerin her zor şartta, zaman zaman canını da tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmaları sayesinde ülkemizde basın, önemli bir konumda bulunuyor. Basın, meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda, kamu hizmetlerinin toplum adına denetiminde büyük bir güce sahiptir. Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Bu doğrultuda, halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın kuruluşlarının, görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemli. Ülkemizin ve yaşadığımız kentimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor. Bu nedenle çalışan ve emekli olan tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum…

JOSEPH PULITZER- ABD’nin gelmiş geçmiş en ünlü gazetecisi ne demiş:

“Önlerine sözün özünü koyun ki okusunlar, anlaşılır biçimde koyun ki takdir etsinler, canlı biçimde koyun ki hatırlayabilsinler ve hepsinden önemlisi doğru olarak koyun ki ışığını takip etsinler.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72