Bakanlar Kurulu 31 ilde 63 milyon 36 bin 606 metrekare alanı riskli ilan etti. 352 bine yakın konut ve işyerine ise şerh kondu. Riskli alanda gayrimenkul almadan önce tapuya bakmak gerekiyor.

Ba­kan­lar Ku­ru­lu son iki haf­ta için­de 7 ay­rı il­de da­ha risk­li alan ila­nı yap­tı. Res­mi Ga­ze­te­'de ya­yım­la­nan risk­li alan ila­nı­na gö­re ön­ce­ki haf­ta İs­tan­bul Bağ­cı­la­r'­da Çı­nar, İnö­nü, San­cak­te­pe, Ya­vuz­se­lim ve Mer­kez ma­hal­le­le­ri sı­nır­la­rı risk­li alan ilan edil­di.

Bu­gü­ne ka­dar risk­li alan ilan edi­len yer­ler­de top­lam 927 bin 449 ki­şi ya­şı­yor. İlan edi­len alan­la­rın top­lam bü­yük­lü­ğü 63 mil­yon 36 bin 606 met­re­ka­re­ye denk ge­li­yor. Ba­kan­lar Ku­ru­lu­'nun ka­ra­rıy­la ye­ni ila­na çı­kan alan­lar da­hil bu yer­ler­de top­lam 351 bin 810 ko­nut ve iş­ye­ri bu­lu­nu­yor. Risk­li alan­larla il­gi­li tek­lif­ler Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­'na va­li­lik ve be­le­di­ye­ler ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor. Ala­nı ise ba­kan­lık be­lir­li­yor.

Risk­li alan­lar­da ya da risk­li ya­pı­lar­da ta­pu­ya şerh ko­nu­lu­yor. An­cak bu du­rum özel­lik­le risk­li ya­pı­lar­da ko­nut ya da ti­ca­ri bi­rim­le­rin alım sa­tı­mı­na en­gel teş­kil et­mi­yor.Ha­yal kı­rık­lı­ğı ya­şa­ma­mak için bu tür alım-sa­tım­lar­da alı­cı­nın mut­la­ka ta­pu­nun üze­rin­de şerh bu­lu­nup bu­lun­ma­dı­ğı­nı sor­gu­la­ma­sı ge­rek­iyor. Kent­sel dö­nü­şüm hiz­met­le­ri bi­rim­le­rin­den de sor­gu­la­ma ya­pı­la­bi­li­yor. Risk­li alan ilan edi­len ma­hal­le­de sı­nır­lar, ka­pı nu­ma­ra­la­rı, so­kak ve cad­de isim­le­ri ay­rın­tı­lı ola­rak be­lir­ti­li­yor. Böy­le­ce sa­tın alı­na­cak ko­nut ve­ya iş­ye­ri­nin risk­li alan ya da risk­li ya­pı olup ol­ma­dı­ğı bi­li­ne­rek gay­ri­men­ku­le ya­tı­rım ya­pı­lı­yor.

Bu tür yer­ler­den ko­nut ve iş­ye­ri alan ki­şi­ler risk­li alan ol­du­ğu­nu bil­di­ği hal­de alım ya­pa­bi­li­yor. An­cak bu­da da cid­di bir risk. Çün­kü risk­li alan­lar­da dö­nü­şüm her za­man ye­rin­de ger­çek­leş­me­ye­bi­li­yor. Ba­zen ta­şı­dı­ğı şart­lar­dan ötü­rü ye­rin­de dö­nü­şüm müm­kün de­ğil­se, o za­man Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­'n­ca be­lir­le­ne­cek ko­nut re­zerv alan­la­rı­na böl­ge ta­şı­na­bi­li­yor.Bir di­ğer baş­lık ise sağ­lam bi­na­la­rın da yı­kı­la­ca­ğı yö­nün­de olu­yor. Bu­na gö­re ev ye­ni ya­pıl­mış ol­sa da­hi, risk­li alan ilan edi­len ma­hal­le sı­nır­la­rı için­de ka­lı­yor­sa, uy­gu­la­ma bü­tün­lü­ğü­nü boz­ma­mak adı­na yı­kım müm­kün.
Deprem fayları üzerinde ya da yakın yerlerdeki bölgeler, toprak kayması, yangın çıkma ve sel felaketine maruz kalan dere ve göl yatakları riskli alan olarak kabul ediliyor. Üzerindeki evlerin artık ekonomik ömrünü tamamlamış ayakta duramayacak kadar eskimiş, köhnemiş ve çirkin yapıların bulunduğu mahalleler de riskli alan ilan edilebiliyor.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.