Gayrimenkulü yatırım aracı olarak düşünüyorsanız kesinlikle şehrin en hızlı gelişen aksından bir arsa almalısınız. Arsa yatırımında ise en önemli faktör imar planıdır.  İmar planı olan bir bölgeye yatırım yapmak önünü görmek demektir, planlı yerlerde ileride ki kazancınızı üç aşağı beş yukarı tahmin edebilirsiniz.İmarsız tarlalarda ise durum biraz daha karışıktır.Çok fazla da kazanabilirsiniz, az da kazanabilirsiniz.Ama hiç bir zaman tarladan zarar etmezsiniz. İmar uygulaması yapılırken ilgili Belediye tarlanızdan %40 oranında Kamu ortaklık payı kesebilir. İmar durumları dikkatle incelenmeli gerekirse ilgili belediyeden imar durumu alınmalıdır. En sorunsuzu ise kamu terkleri yapılmış imarlı arsa almaktır.Tabi ki arsa fiyatı tarla fiyatına göre daha yüksektir.Zaman içinde tarla kadar kazandırmaz. Gayrimenkulde ne kadar çok risk, o kadar çok kazanç demektir.

 

Ticari gayrimenkul yatırımında kira getirisi önemli bir faktördür.İstanbul şartlarında bir ticari gayrimenkulün 12 - 15 yıllık kira getirisi, gayrimenkulü aldığınız fiyata yakın olması gerekir. İkinci el bir bina alacak iseniz Betonarme bir binanın yaklaşık ömrünün 60- 70 yıl olduğunu unutmamak gerekir. Binalar eskidikçe ekonomik değerleri de düşer.Binanın ruhsat ve iskanı dikkatle incelenmelidir.

 

Alacağınız gayrimenkulün etrafındaki projelerin kalitesi, o bölgedeki müteahhit profili önemlidir. Bunlar ne kadar kaliteli olursa o bölge o kadar çabuk değer kazanır. Alacağınız yerin ana arterlere, sosyal donatı alanlarına, parklara, okula , ibadet alanlarına, sanayi bölgelerine vb. yerlere yakın olması gayrimenkulün şerefiyesinin yüksek olmasını sağlar.Satarken de kolay müşteri bulabilirsiniz.

 

Ayrıca gayrimenkulün değerlenmesindeki en önemli faktörlerden biriside yollardır, yeni yapılacak olan yolları da takip etmek gerekir. Mesela 3. köprü güzergahına bağlanacak olan oto yollar, Anadolu yakasının kuzeyine ciddi miktarda katma değer katmaktadır. 

 

Yatırım değilde yaşamak için alınan gayrimenkullerde ise, iş yerinize yakınlığına ve Trafik yoğunluğuna bakılmalıdır. Kısacası gayrimenkul yatırımı ülkemizde en çok kazandıran yatırım şeklidir.Doğru yatırımı yapmak için profesyonel hizmet almak en akıllı yoldur.

 

İsa Demir-Emlak Müşaviri

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72