Günümüzde ayakçı diye tabir ettiğimiz bir çok kişi, emlak komisyonculuğu ile ilgili hiçbir bilgisi ve eğitimi olmadığı halde bu işi yapmaya çalışmaktadır. Bu tür ayakçılar sayesinde meslek ayaklar altına alınmıştır. Bakkal, manav gibi esnaf dahi camlarına satılık levhası asarak gayrimenkul pazarlamaya çalışmaktadır. Bu tür uyanıkları Oda'ya ve Maliye'ye bildirmek her emlakçının görevidir.
Maliye ve Emlak Odası'nın yaptığı çalışmalar sayesinde ayakçıların sayısında azalma olmuştur. Fakat çalışmalar yetersizdir. Bu tür kişilerin yaptığı yanlışlar gerçek emlak komisyoncularını zor durumda bırakmaktadır.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan ve emlak komisyonculuğu hizmetlerinde uygulanacak genel kuralları içeren standarta tüm emlak komisyoncuları uymak zorundadır. Uyulması gereken Standart'ın önemli bir kaç maddesi şunlardır;
Emlak komisyoncusu, ilgili meslek odasına kayıtlı olmalı, emlak komisyonculuğu hizmetlerini meslek odasınca kullanıma sunulan sözleşmeyi düzenleyerek vermeli ve emlak komisyonculuğu dışında herhangi bir iş yapmamalıdır.
Hizmet verilen bölgenin kroki, vaziyet planı, maket, perspektif vb. tanıtma elemanları emlak bürosunun duvarında veya uygun yerlerinde müşterilerin görebileceği şekilde teşhir edilmeli, kiralık ve satılık taşınmazların özelliklerinin belirtildiği ilan panosu düzenlenmeli, taşınmazların özelliklerinin müşteriye daha iyi tanıtılması için broşür, fotoğraf, video çekimi, vaziyet planı, imar durumu vb. yararlanılmalıdır.
Emlak komisyonculuğu ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenmiş ücret tarifesine göre verilmeli ve komisyon ücretlerinin oranları ile yer gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talebinde bulunulmayacağı müşterinin görebileceği bir yere asılmalıdır.
Emlak komisyoncusu, iş yeri tabelasında ve basılı evraklarında mesleğini tanımlayan ibareler dışında herhangi bir yazı, sıfat veya unvan kullanmamalıdır.
Emlak komisyoncusu, verdiği hizmet dolayısıyla edindiği bilgileri sözleşme ile belirlenen esaslar dışında kullanmamalı ve açıklamamalıdır.
Emlak komisyoncusu, vereceği ilanlarda iş yerinin adını belirtmelidir.
Emlak komisyonculuğu hizmetleri, sözleşmede yer alması kaydıyla yapılacak yazılı bir sözleşme esasına göre şubeleri veya müşteri temsilcileri aracılığıyla verilebilinir. Bu sözleşmede; hizmetin süresi, ücreti, yasal ve mali sorumluluklar vb. hususlar yer almalıdır.
Emlak komisyonculuğu bürosunda haberleşme hizmetlerinin yürüyebilmesi için telefon, faks ve bilgisayarla haberleşme ağı vb. bulunmalıdır.
Taşınmazın müşteriye yerinde gösterilebilmesi için, emlak komisyonculuğu bürosuna ait taşıt bulunmalı veya bu hizmetin yerine getirilebilmesi için sözleşmeli bir taşıt bulundurulmalıdır.
Taşınmazın özelliklerinin belirtildiği tanıtıcı ve bilgi verici yazılı ve görüntülü belgeler uyuşmazlık halinde hukuki belge özelliği taşıyacak şekilde düzenlenmelidir.
Taşınmazlarda bulunan ?Kiralık' veya ?Satılık' ilanları uzaktan fark edilebilecek büyüklükte olmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72