Her meslekte olduğu gibi emlakçılığında ahlaki kuralları vardır.Emlakçılık Kanunu bir türlü yapılamamış olsada meslek mensupları arasında belirginleşmiş bir dizi kurallar vardır.Kaldı ki insanlar arsasında ticaret hukukundan doğan bir alım satım anlayışı vardır.Asırlardır süre gelen alım satımlar sayesinde bazı şeyler kendiliğinden yerine oturmuştur.

Peygamber efendimizin söylediği "bizi aldatan bizden değildir" sözü  aslında tüm konuyu özetliyor.Alıcı ve satıcı birbirini aldatmamalı, emlakçıda buna alet olmamalıdır. Taraflar birbirinin zaaflarından faydalanmamalıdır. Satılan bir mal her yönüyle alıcıya sunulmalıdır.İşin başında atılan imzalarla verilen sözler, işin sonunda yerine getirilmelidir. 

Ülkenin hızla büyümesi ile emlak piyasasında herşey okadar hızlı gelişiyorki kimin eli kimin cebinde belli değil.Kimse kimsenin hakkını gözetmiyor.Paraya ulaşmak için adeta herşeyi mübah gören bir anlayış var.Özellikle emlak komisyoncuğu mesleğini yapmaya çalışan, kazanmak üzere programlanmış bir güruh türedi.Kazanmak için yanlış bilgi vermekten çekinmeyen, meslektaşının işini çalmayı hüner zanneden, kapı kapı dolaşıp yarım bilgileri ile sade vatandaşı yanlış yönlendiren yeni bir insan modeli ile karşıkarşıyayız.

Bunların yanında her meslek grubundandan kayıt dışı emlakçılık yapmaya çalışan emek hırsızlarına da kimse dur demiyor. Kanunu olmadığı için genelde usta çırak ilişkisi ile öğrenilmeye çalışılan emlak müşavirliği maalesef ayaklar altında sürünüyor.Eskiden iş bilmez emeklilerin elinde hallaç pamuğuna dönen meslek, şimdilerde ise kapkaçcı mantığıyla çalışan gençlerin elinde yozlaşıyor.Adeta bir cepci gibi piyasada dolaşan binlerce ayakçı emlakçı var.Maalesef maliye bunlara göz yumuyor.

Emlak Müşavirinin yaptığı İşin bir adabı, işin yapanın bir asaleti olmalı.Sözüne güvenilmeli, İşini en iyi şekilde yapmalı, alıcı ve satıcı arasında sağlam bir köprü olmalı, mesleği ile ilgili devamlı güncel gelişmeleri takip ederek kendini yenilemeli.Her söylenene inanmamalı, araştırmacı olmalı, birilerinin, boş kafasına soktuğu akılla yürümemeli, müşterisine karşı güven aşımalıdır. Güvenin olmadığı yerde alım satım olmaz.Güvenin olmadığı yerde para uzun süreli kalmaz.

Gelişmiş Ülkelerde olduğu gibi biran önce Emlak Müşaviriliği Kanunu yapılmalı, kayıd dışı çalışanlar ile meslek içinde dolandırıcılık yapanların önü kesilmelidir.Mesleği iyi bir şekilde icra eden emlak müşavirleri ise kafalarını kumdan çıkararak mesleğin hak ettiği seviyeye yükselmesi için çalışmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.