Günümüzde ayakçı diye tabir ettiğimiz birçok kişi, emlak komisyonculuğu ile ilgili hiçbir bilgisi ve eğitimi olmadığı halde bu işi yapmaya çalışmaktadır. Bu tür ayakçılar sayesinde meslek ayaklar altına alınmıştır. Her emlak müşaviri bu tür emek hırsıları ile mücadele etmek zorundadır. Bu tür uyanıkları Odaya ve Maliye’ye bildirmek her emlakçının görevidir.
Emlakçılık gelişmiş ülkelerde ‘’ İtibar ve Güven ‘’ mesleğidir. Gelişmiş ülkelerin en önemli caddelerinde, en prestijli yerlerindeki binalarında ‘’ Emlak Ofisleri’ni görürsünüz. Bu ülkelerde her önüne gelen emlakçılık yapamaz. Mesleğe giriş şartları zordur.Emlakçılık bu ülkelerde en saygın mesleklerinin başında gelir. 
 Bizde ise isteyen her yaş ve meslek gruplarından; muhtar, hafriyatçı, bakkal, kapıcı, avukat, devlet memuru, üst düzey bürokrat, milletvekilleri vs. anlayacağınız üzere herkes bu mesleğin bir ucundan tutmuş haksız kazanç elde edip köşeyi dönme peşinde. Bilgisiz ve eğitimsiz bu emek hırsızlarının müşteriye verdiği zararların yanında, ülke ekonomisine verdikleri zararda büyüktür.Bu kişiler gerçek emlak komisyoncusunun cebinden para çalmaktadırlar. 
 Pekiyi mesleğini adam gibi yapıp devlete vergisini ödeyen, devamlı kendini yenileyen, mesleğinde uzmanlaşmış, gerekli donanıma sahip, meslek odasına kayıtlı emlakçılarımız ne yapıyor?  Dükkan kirası, elektrik, su, doğalgaz, ağırlama, kırtasiye, benzin, bağ kur, sigorta gibi bir çok masraf ile boğuşuyorlar. Buna rağmen ayakçılar kadar satış yapamıyorlar.Çünkü ayakçılar her köşe başında.Gerçek emlakçılar adeta cezalandırılıyor. Onların aleyhinde haksız rekabet oluşturulmuş vaziyette.Bu tür ayakçıların emlakçıları itibarsızlaştırmak için uydurdukları hikayeler de çabası…
Emlak Müşavirliği Kanunu çıkmasın diye adeta mücadele eden bazı kesimler var. Çünkü meslek kurumsallaşır ise, bu iş onların elinden gidecek. Kurumsal yapıya dönüşecek. İtibarlı bir meslek haline gelecek. Kayıt dışı azalacak. Vergi gelirleri artacak. İstihdam sağlanacak. Bu durum anlaşılan bazılarının menfaatlerine uygun düşmüyor. 
Yabancı menşeli emlakçıların mesleğin sıkıntıları ile alakadar olmamalarını anlıyorum ancak yerli firmalardan neden ses çıkmıyor?Bu tür ayakçılar ile iş birliği içinde olan her emlakçı mesleğine ihanet etmektedir.Devlet gelişmiş ülkelerde olduğu gibi emlakçılığı kanun ile bir çerçeveye oturtmalıdır.Bu kadar önemli bir iş ayakçılara bırakılmayacak kadar önemlidir.Bu işi meslek edinmiş gerçek emlakçılar Emlak Müşavirliği Kanunu çıkması için her ortamda çalışmalarını sürdürmelidir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72