Türkiye’nin iki aylık soğanı kaldı

Türkiye’deki soğan depolarında iki ay yetecek kadar soğan kaldığı, mevcut soğanların da üçte birinin ‘çürük’ olduğu bildirildi.

Türkiye’nin iki aylık soğanı kaldı

Türkiye’deki soğan depolarında iki ay yetecek kadar soğan kaldığı, mevcut soğanların da üçte birinin ‘çürük’ olduğu bildirildi.

25 Ocak 2019 Cuma 13:21
Türkiye’nin iki aylık soğanı kaldı

Artan enflasyon, aracılar ve komisyoncular nedeniyle sofların vazgeçilmezi soğanın fiyatı son on yılda yüzde 543 yükselerek tüm gıdalar arasında zam rekoru kırdı. Geçen kasımda soğanın kilosu 7 liraya kadar yükselince hükümet bazı yerlerde depo baskınları yapmaya başlamıştı. Baskınlarda soğan bulunurken, fiyatın bu kadar yüksek olması stokçuluğa bağlanmıştı. ‘Stokçuluk’ suçlamasıyla baskınların yapıldığı soğan depolarının sahipleriyse soğanın normal koşullarda depolandığını söylemişti.

Ancak Kanal D’nin dün yaptığı habere göre soğan depoları alarm vermeye başladı. Eğer ithalat yapılmazsa depolarda sadece iki ay yetecek kadar soğan kaldı.Haberde depolardaki soğanların üçte birinin ‘çürük’ çıktığı aktarılırken, 15 Nisan’a kadar soğandan yeni mahsul elde edilmesinin beklenmediğinin de altı çizildi.

İthalatın fiyatı düşürmesi beklenmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kuru soğan ithalatında yüzde 49,5 olan gümrük vergisi 28 Şubat’a 2019’a kadar sıfırlanmıştı.Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) gerektiği gördüğü hallerde soğan ithal edebilecek. Ancak ithal soğanın ürün miktarını etkiliyeceği belirtilirken, fiyatının düşmesi beklenmiyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3