Tüketicilere kredi kartı müjdesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'BDDK'nın kredi kartlarıyla ilgili ...

Tüketicilere kredi kartı müjdesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'BDDK'nın kredi kartlarıyla ilgili ...

10 Nisan 2014 Perşembe 12:05
Tüketicilere kredi kartı müjdesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ’BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili üzerinde çalıştığı düzenlemeye’ ilişkin, 'Çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda bankacılık sektörünün görüşleri alınacak. Tüketicinin haklarını öne alacağız' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hilton Otel’de düzenlenen ’17. Geleneksel Tüketici Ödülleri’ töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. ’BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili üzerinde çalıştığı düzenlemenin’ sorulması üzerine Bakan Yazıcı, "Yanlışlık, hata kafa karıştırır. Kafanızın karışması doğal. Bildiğiniz gibi Tüketicinin Korunması Kanunu’nu Meclis’ten Kasım 2013’te geçirdik ve bu kanun 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu 28 Kasım 2013’te yayınlandı. Şu anda eski Tüketiciyi Koruma Kanunu uygulanıyor. 28 Mayıs 2014’ten itibaren yeni kanun, 6502 Sayılı Kanun yürürlüğe girecek. O kanun çıkış şemasında, en çok gündeme oturan konulardan birisi de bankaların faiz dışı gelir kalemlerine ilişkin aldıkları ücretlerdi. Bütün bankaları dikkate aldığımızda 60-65’i geçiyordu bu ücret kalemleri. Bu alanları düzenledik. Bankaların faiz dışı hangi hizmetleri ücretlendireceğini BDDK belirleyecek ancak BDDK bu belirlemeyi yaparken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşünü alacak. Böylece çalışma yapılıyor.

BDDK ile Bakanlığımızın tüketicinin korunması, piyasa gözetimi ile arkadaşlarımız BDDK ile bu çalışmaları yapıyorlar. Yasanının öngördüğü yönetmeliğin kamuoyuyla paylaşılması, yürürlüğe girmesi, Resmi Gazete’de yayımlanması, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşecek. Kanun yürürlüğe girmediğine göre bir yönetmeliğin çıkartılıp yürürlüğe konulması mümkün değil. O bir çalışma taslağıdır. Herhalde dikkatsizlikle, yanlışlıkla internete konulmuş sonra da o yanlışlık görülünce çekilmiştir. Taslak hala çalışma aşamasıyla birlikte, bizim Bakanlığımıza da gönderilmiş değildir. Çalışmalar devam ediyor. ’Şu kalemler olacak, bunlar olmayacak’ şeklinde görüş söz konusu değil. O alan sorunlu bir alan. Bu çalışmalarda bankacılık sektörünün görüşleri alınacak. Bankalar, bizim finansal yapımızın en güçlü enstrümanları. Bankaları, finans kuruluşlarını bir tarafa iterek onlara karşı bir cephe oluşturma’ anlayışıyla bir düzenleme oluşturmak söz konusu değil. Tüketicinin haklarını öne alacağız. Finansal yapıların da işlevselliğini sürdürebilirliğini dikkate almak suretiyle bu düzenlemeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

"AMAÇ TASARRUF"

Bir gazetecinin, "Kredi kartının aidatının kaldırılması gündeme geldi. Bankaların bu konudaki görüşü nedir" sorusuna Yazıcı, "Onu bilemiyorum ama kredi kartının taksitlendirilmesi konusu sadece BDDK’nın konusudur. Bunlar da tüketici eğilimleri arttırmaktadır. Dünyada tasarruf örnekleri yaptığınız da verdiğiniz tek örnektir. Amaç yüzde 50’nin üzerinde tasarruftur. Miktar yüzde 50 oranındadır. Dolayısıyla kredi kartlarının taksitli alış verişe imkan sağlanması gelirleri sınırlı tüketicilerin finansmanı aşacak oranda tüketim eğilimlerini güçlendirmesidir. Piyasada soruna yol açıyor. Bu tür davranışların sosyal boyutları da var. BDDK daha çok tüketilen alanlara ilişkin, cari açık sorunumuza da katkı sağlaması amacıyla, belli alanlarda, bunların başında işte telefon var. 5 milyon telefon alınmış Türkiye’de. Türkiye’de 5 milyon telefon alınmış. Böyle bir düzenleme yapıldı. Ocak ayında yürürlüğe girdi. Bu uygulama esnaf sanatkarlar açısından bir soruna yol açtı. Esnaf sanatkar, dükkanına temin ettiği malları taksitle alıyordu. Bu onlar içinde uygulandı. Esnaf sanatkar, ürünlerini kredi kartı taksitlendirmesi yapamıyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle değiştirildi. Esnaf ve sanatkarlar, şimdi kapsam dışına çıkarıldı" cevabını verdi.

Son Güncelleme: 10.04.2014 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3