Rant merkezi olan cadde durdu

Kentsel dönüşümle birlikte rant merkezi haline gelen Bağdat Caddesi’nde emlak piyasasında yaprak kıpırdamıyor. Konut fiyatları yüzde 40 düştü.

Rant merkezi olan cadde durdu

Kentsel dönüşümle birlikte rant merkezi haline gelen Bağdat Caddesi’nde emlak piyasasında yaprak kıpırdamıyor. Konut fiyatları yüzde 40 düştü.

31 Temmuz 2018 Salı 13:45
Rant merkezi olan cadde durdu

İstanbul'un en değerli ve prestijli yaşam alanlarından biri olan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşüm projeleri, yarım kalmış binalar ve boş mağaza sayılarındaki artış ile dikkat çekiyor. Ekonomik durgunluğun bir kara bulut gibi çöktüğü caddede ziyaretçi sayısında ciddi düşüşler görülürken, döviz kuru ve enflasyondaki artış ticari hayatı olumsuz etkiliyor.

Yüksek kira bedellerini ödemekte zorlanan markalar ya kepenk indiriyor ya da ara sokaklara taşınıyor. Artan boş mağaza sayısı ve devam eden yenileme projelerinin yanı sıra yaklaşık 2 bin konutun inşaatının yarım kalmasıyla Bağdat Caddesi'nde gayrimenkul piyasası durdu. Caddebostan, Göztepe, Suadiye, Erenköy ve Bostancı gibi Anadolu yakasının gözde semtlerinde “satılık ve kiralık” tabelalarının sayısı artarken, mülk bedellerindeki düşüş yüzde 40'lara yaklaştı. Bölgedeki kentsel dönüşüm sürecinin başladığı dönemde, cadde üzerindeki yeni binalarda yer alan konutların birim satış fiyatları 15 bin-16 bin lira aralığında iken, arz fazlalığı ve talep düşüklüğü sebebiyle 8 bin-10 bin lira seviyesine geldi.

DAVA SAYISI ARTIYOR

İki bin konutu kapsayan 100'den fazla projenin durma noktasında olduğu Bağdat Caddesi'nde çok sayıda hak sahibi müteahhitlerle anlaşmazlıklar nedeniyle mahkemelik oldu. Gereğinden fazla arz, ekonomik durgunluk ve işin ehli olmayan yüklenicilerin piyasaya girmesi nedeniyle dengelerin bozulduğunu ifade eden Avukat Zekiye Gizem Durmuşoğlu, “Gayrimenkul satışları durunca, finansman ihtiyacını karşılayamayan yükleniciler taahhütlerini yerine getirmedi. Bu durumdan da en çok arsa sahipleri olumsuz etkilenip mağdur oldu” diye konuştu.

Hak sahiplerinin yüklenicilerden kira yardımı almakta zorlandığına dikkat çeken Gizem Durmuşoğlu, “Zamanında bitirilmeyen, hiç başlamayan ve yarım kalan inşaatlar nedeniyle arsa sahipleri ile yükleniciler arasında pek çok ihtilaflar doğdu ve davalar açıldı. Bize gelen başvurular bu davaların giderek artacağını gösteriyor” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72