Ramazan’la birlikte zamlar da geldi...

Ramazan’la birlikte zamlar da geldi...

16 Mayıs 2018 Çarşamba 15:04
Ramazan’la birlikte zamlar da geldi...

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre Müslüman aleminin heyecanla beklediği 2018 Ramazan ayı 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başladı. 16 Mayıs günü açılacak orucun sahuruna ise 15 Mayıs gecesi kalkıldı. Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran Perşembe akşamı olacak. Ramazan ayı içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi ise 10 Haziran Pazar gününe denk gelecek. Ne var ki Ramazan gelmeden koli koli zam geldi.

Zincir marketlerin piyasaya sunduğu Ramazan paketleri, raflarda yerini aldı. Ramazan kolilerinde 5 TL'den 15 TL'ye kadar zam göze çarpıyor.

Ramazanın yaklaşmasıyla raflarda yerini alan erzak kolileri geçen yılki fiyatlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 25’e kadar varan oranlarla zamlandı. Ürün içeriklerinin hemen hemen aynı olduğu kolilerin isimleri dahi aynı.

15 TL ZAMLANDI

Paketlerin içeriği genel olarak un, salça, ayçiçek yağı, çorba, reçel, makarna, helva, pirinç, mercimek, kahve gibi dayanıklı gıda ürünlerinden oluşurken, marketler bu ürünleri 3 veya 4 kategoride sınıflandırmış. Market A en büyük boy Ramazan paketi satış fiyatı 2017 yılında 59.99 TL iken 2018 15 TL zamlanarak 74, 90 TL oldu. Market B ise mega Ramazan kolisi 2017 yılında 64,90 TL iken 5 TL zamlanarak 69,90 TL oldu.

Ramazan gelmeden 21 ürünün fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ramazan öncesi gıda fiyatlarını mercek altına aldıklarını ifade ederek 27 Nisan-8 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki 11 günde 13 üründe fiyatların azaldığını, 21 üründe ise arttığını belirtti. Bayraktar, fiyat düşüşünün yüzde 12 ile en fazla sivribiberde meydana geldiğini belirtirken, “En fazla fiyat artışı yüzde 25 ile elmada oldu” dedi. Market fiyatlarında geçen yıla göre karşılaştırma yapıldığında 6 üründe azalma, 27 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 12.4 ile domateste görüldüğünü belirtti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesinden gıda fiyatlarının geçen yılki Ramazan ayı öncesine göre yüzde 65’e varan ölçüde zamlandığını açıkladı.

Bayraktar düzenlediği basın toplantısında, “Ramazan ayı ile birlikte tüm gözler gıda fiyatlarına çevrildi. Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesidir. Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmasına izin verilmemelidir. Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır. Ramazanda çok tüketilen ürünlerde üretici ile market arasındaki fiyat farkına dikkat edilmesi gerekiyor. Ramazan fırsatçılığı yapılmasın. Biz bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Son Güncelleme: 17.05.2018 11:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3