Piyasalar yanıyor

Küresel piyasaları saran dalga bugün de devam ediyor. Asya borsalarında...

Piyasalar yanıyor

Küresel piyasaları saran dalga bugün de devam ediyor. Asya borsalarında...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Piyasalar yanıyor

Küresel piyasaları saran dalga bugün de devam ediyor. Asya borsalarında yüzde 9'a varan düşüşler görüldü.

 

ABD'de kayıp yüzde 7'ye yaklaştı. Dolar içeride 1,79'u geçerken, altın 1771 dolarla rekor yeniledi.

ABD'nin kredi notunun kırılması sonrasında piyasalarda yaşanan depremin artçıları bugün de sürüyor.

Asya borsaları, politikacıların Avrupa ve ABD'deki borç krizlerine çare bulmada başarısız olduğuna dair endişelerinin doğurduğu küresel bozgunda yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasıyla bugün de düştü.

Asya genelindeki başlıca endeksler yüzde 4 ile 9 arasında değişen oranlarda düşüş kaydetti.
ABD borsaları ülkenin AAA olan kredi notunun düşürülmesi sonrası ilk seansta artan resesyon endişeleriyle dün önemli düşüş kaydetti. Panik satışları nedeniyle S&P 500 endeksi dünkü seansta Aralık 2008'den bu yana en kötü günü geride bıraktı. S&P 500 içinde yer alan bütün hisseler günü ekside tamamlarken gösterge endeksteki düşüş yüzde 6'yı aştı. Dow Jones yüzde 5.5, Nasdaq da yüzde 6.9 düşüş kaydetti.

New York Borsası ve Nasdaq'da 17.89 milyar hisse senedi işlem görürken, hacim 6 Mayıs 2010'daki hızlı düşüşten bu yana görülen en yoğun seviyede gerçekleşti.

Washington'un artan borçlar ve yavaşlayan büyüme sorunlarına çözmede başarısız olduğu yönündeki görüşler ABD borsalarındaki satışlarda etkili olurken, Avrupa'da ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) İspanyol ve İtalyan tahvili alması krize çözüm olarak yeterli olmadı.

KORKU ENDEKSİ YÜZDE 50 ARTTI

Wall Street'in korku göstergesi olarak kabul edilen CBOE volatilite endeksi yüzde 50 yükseldi.

S&P'de yer alan 10 sektörün hepsi de yüzde 3.5'in üzerinde düşüş kaydederken bankacılık ve emtia gibi ekonomiye en duyarlı olanlar en çok kayıp verdi. S&P finans endeksi yüzde 10, S&P enerji endeksi yüzde 8.3 düştü. Bank of America yüzde 20.3 ile S&P 500 endeksinin en çok değer kaybeden hissesi oldu.

AVRUPA DA EKSİ AÇILACAK


Avrupa borsalarının, ABD ve Asya borsalarında satışları takip ederek, büyüme ve borç endişelerinin etkisiyle sert kayıplarla açılması bekleniyor. İMKB dünü yüzde 7.08 düşüşle 52 bin 283 puandan tamamlamıştı.

Öte yandan ABD vadeli hisse senedi piyasaları artıya döndü.

OBAMA SİYASİ ANLAŞMAZLIĞA BAĞLADI

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada not indirimini Washington'da yaşanan siyasi anlaşmazlığa bağlarken, federal açıkların azaltılması konusunda bazı öneriler sunacağını belirtti.

HİSSELER 1980'DEN BERİ EN DÜŞÜKTE


Bu arada bazı analistler yoğun satışların bazı hisselerin fiyatını çok cazip seviyelere getirdiğine dikkat çekti. Barclays Capital müşterilerine gönderdiği notta, son düşüşlerin hisse değerlerini 1980'lerin başından bu yana görülen en ucuz seviyelere getirdiğini, alım için uygun bir zaman yarattığını belirtti.

DOLAR 1,79'U GÖRDÜ


Küresel piyasalarda düşüş sürerken dolar içeride yükselmeye devam ediyor. Dünü 1,76 liranın üzerinde tamamlayan dolar güne 1,79'un üzerinde başladı. Dolar 1,7920 TL'ye kadar çıktı. Kur şu sıralarda 1,78 düzeyinde işlem görüyor.

ALTIN REKORA DOYMUYOR


Altın küresel borsalardaki düşüşün ardından rekor yükselişini bugün de sürdürerek ons başına yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Altın 1771 doları aşarak yeni rekor kırdı.

PETROL 100 DOLARIN ALTINDA


Brent ham petrolünün varil fiyatı, enerji talebinde düşüş görülebileceği yönündeki endişelerle bugün 99 doların altına düşerek altı ayın en düşük seviyesini gördü. ABD ham petrolü de 78 dolara kadar geriledi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3